Obavijesti

News

Komentari 82

HDZ-u 27 posto, SDP-u 18, a Živom zidu 7,8 posto glasova

HDZ-u 27 posto, SDP-u 18, a Živom zidu 7,8 posto glasova

Sličan odnos snaga predviđa HRejting i na izborima za Europski parlament. Međutim, istraživanje pokazuje da sve stranke na EU izborima dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament.

VIDEO

Da su parlamentarni izbori bili jučer, HDZ bi s 27,2% ponovno bio relativni pobjednik. Kao što je zanemariv njihov pad, tako je zanemariv i SDP-ov rast. No ipak je ovaj mjesec uspio prijeći 18% i skupiti 18,1%. Dvije vodeće stranke vlast bi mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Ili, pak, koaliranjem, koje se trenutačno čini nevjerojatnim, HDZ-a sa Živim zidom i Mostom zajedno. Jer još samo te dvije stranke prelaze izborni prag. Živi zid ima 7,8%, a Most blizu 6,8%, pokazuje istraživanje HRejting, javlja HRT.

Golemu skupinu onih ispod i poprilično udaljenih od izbornog praga, predvodi Mislav Kolakušić. Najbliže su mu Neovisni za Hrvatsku. Slijede: HSS, stranka Milana Bandića, Start i HNS, koji je nakon dugo, dugo vremena uspio zabilježiti kakav-takav rast. U skupini ispod 2% je šest stranaka: Glas, Hrast, Pametno, IDS. Potom HSU na samo jedan i HSLS, koji je jučer obilježio 30 godina postojanja, ispod 1% - samo 0,6%. 

Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi 3,4% glasova. Neodlučni birači su konstanta. Ovaj mjesec ih je gotovo jednako kao i prošli. 

HDZ pao, SDP narastao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sličan odnos snaga predviđa HRejting i na izborima za Europski parlament. Međutim, istraživanje koje se provodi iz mjeseca u mjesec pokazuje da sve stranke na EU izborima dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament.

U brojevima to izgleda ovako: na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje - HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25%. Nasuprot, SDP je narastao - za 0,7%. Ali je i dalje bliže 16% nego 17%. Treći je i ovaj mjesec Živi zid sa 7,4%. Slijedi ga Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala i sad je ispod 7%. Sustiže je Most, koji je trenutačno na 6,7%.

Marijana Petir i Mislav Kolakušić još su bliže izbornom pragu nego u travnju. Ona je sad na 4,8% a on na 4,7%. Koliko su Suverenisti narasli, toliko su Neovisni za Hrvatsku pali. Pa je lista koju predvodi Ruža Tomašić sad iznad, a ona s Brunom Esih na čelu ispod 4%. Neznatno, ali ipak iznad 3% još je vladajući HNS. 

U skupini ispod 3%, uglavnom svi padaju. I Bandićeva stranka, i Start Dalije Orešković kojemu se od početka naše ankete potpora gotovo prepolovila. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak. I novost ovaj mjesec - SDSS. Njihova "ćirilično-latinična" kampanja, koju su PR stručnjaci ocijenili najboljom, očito je pogođena. Pupovčeva stranka prvi je put ušla u HRejting s potporom od 1,3% birača. 

Sve manje neodlučnih

Svi ostali s hrvatske političke scene dijele malo više od 3%. A pozitivno je što broj neodlučnih birača i dalje pada. Ovaj je mjesec ispod 7%.

Želje dviju najjačih stranaka HRejting zasad ispunjava. Od 11 sigurnih mandata, HDZ uzima 5, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista. 

Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Malo dalje su HDZ, Živi zid i Suverenisti, a najdalje je od Europskog parlamenta koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...