Obavijesti

News

Komentari 156

HDZ uvjeren: Ustavni sud neće dopustiti referendum o ćirilici

HDZ uvjeren:  Ustavni sud neće dopustiti referendum o ćirilici
4

Ja mislim da će ovaj referendum, koji se najavljuje za dvojezičnost, odnosno ćirilicu u Vukovaru, ići na ocjenu ustavnosti, kaže HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar

VIDEO

Referendum o ćirilici izazvao je novi raskol između vladajuće i oporbene stranke. Članovi HDZ-a napustili su sjednicu Odbora za Ustav, poslovnik i propise, nakon što je SDP predložio samo šest dana za javnu raspravu o izmjenama Ustava. Potpredsjednik Odbora Vladimir Šeks optužio je SDP da želi opstruirati referendum o ćirilici. U provedbu referenduma sumnja i HDZ-ov saborski zastupnik Davorin Mlakar.

- Ja mislim da će referendum ovaj koji se najavljuje za dvojezičnost, odnosno ćirilicu u Vukovaru, ići na ocjenu ustavnosti. Teško je govoriti unaprijed ali ja sam uvjeren da Ustavni sud neće dopustiti taj referendum, tako da mi se čini da ustavne promjene ne moraju biti donesene u roku 5 dana - kaže Mlakar.

Mlakar: Iza referenduma o ćirilici ne stoji HDZ

Mlakar je u našem studiju, u emisiji '60 minuta s Tihomirom Ladišićem', komentirao i sve jače glasine da iza referenduma o ćirilici, kao i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, stoji HDZ. Sami članovi Stožera 6. studenog bili su u Saboru, kod zastupnika HDZ-a, a mediji pišu kako su upravo tada Mlakar i Šeks sastavili referendumsko pitanje o ćirilici.

Ja nisam autor tog referendumskog pitanja i kad bih bio ne bi ga ovako postavio, jer tu se vidi da se uz područje, koliko sam vidio u tom članku, uz jedinice lokalne samouprave, spominje i državna uprava koja s tim nema veze - rekao je Mlakar. 

Lučin: Ako je sve po zakonu, referendum se mora održati

A za razliku od Mlakara, ali i svoga stranačkog šefa Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik Šime Lučin smatra da se referendum mora održati, kao i onaj o ustavnoj definiciji braka.

Ako je sve po zakonu i ako se skupe potpisi i ako Ustavni sud kaže, referenduma bi moralo biti. Moguće da gospodin Milanović ima procjenu kao gospodin Mlakar, i s tog aspekta je rekao da neće biti tog referenduma - rekao je Lučin.

I dok Šeks optužuje SDP da želi srušiti Ustav, Ministarstvo uprave izuzelo je članak 22. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara. Tim se člankom cijelo područje Vukovara izuzima od primjene odredbi Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ministar uprave na sjednici je Vlade podsjetio kako se upravo vlada HDZ-a 2009. hvalila kako provodi zakone o dvojezičnosti.

A upravo člankom 22. gradski vijećnici HDZ-a, SDSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević sada su htjeli opravdati skidanje dvojezičnih ploča u gradu.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u