Obavijesti

News

Komentari 9

HDZ vodi specijalni rat protiv gradske uprave u oporbenim 'utvrdama' Zagrebu i Splitu

HDZ vodi specijalni rat protiv gradske uprave u oporbenim 'utvrdama' Zagrebu i  Splitu
1

Vidjeli smo kako je HDZ specijalnim ratom destabilizirao Račanovu i Milanovićevu Vladu. Sada, pak, podržava štrajkove radnika Čistoće, globi gradonačelnika Ivicu Puljka i ruši odluke gradonačelnika Tomaševića.

VIDEO

Prvo je u Zagrebu bio prosvjed radnika Čistoće, pa je sada krenuo i u Splitu. 

Vlada je najprije zabranila zagrebačkim vlastima da povise cijenu vode, premda to isto nisu zabranili u HDZ-ovim Vinkovcima, a zatim je HDZ-ov Državni inspektorat višestruko kaznio splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka zbog projekata koje je naslijedio od svog prethodnika, inače HDZ-ovca.

I tako, na prvi pogled, ako malo nakrivimo glavu i naškiljimo na jedno oko, mogli bismo uočiti konture specijalnog rata HDZ-a protiv oporbe u dva najveća hrvatska grada. Upravo u onim gradovima u kojima je HDZ doživio teške poraze na zadnjim izborima.

U Splitu čak dva uzastopno.

Čistači kao šatoraši

Nakon štrajka radnika Čistoće u Zagrebu, koji je gradonačelnik Tomislav Tomašević bandićevski smirio tako što se obukao u smetlara i krenuo u šihtu - a onda podijelio neke povišice - nije bilo malo onih koji su primijetili kako iza te akcije stoji HDZ. Koji je, naravno, javno i podržao tu akciju pritiska na gradsku vlast.

A sada, ista stvar događa se u Splitu.

Premda nije još potvrđena direktna veza između HDZ-a i sindikata Čistoće u dva najveća grada (za razliku od HTV-a koji je nedavno uredno konstatirao da se na čelu sindikata HEP-a nalazi član Radničke fronte), očito je da se preko tih sindikalnih akcija vrši pritisak na gradonačelnike i gradsku upravu pod kontrolom platforme Možemo! i stranke Centar.

Kao što su, primjerice, branitelji i šatoraši svojedobno pritiskali i destabilizirali - pa i otvoreno rušili - SDP-ove vlade u mandatima Ivice Račana i Zorana Milanovića. HDZ nije formalno organizirao, ali je itekako podržavao te akcije.

Stvara se atmosfera kaosa i nereda i udara oporbu tamo gdje najviše boli.

Udaranje po Zagrebu i Splitu

SDP-ovu vladu udaralo se domoljubljem, hrvatstvom i Domovinskim ratom, a Možemo! i Centar udara se gradskim otpadom. No HDZ je počeo po strankama na čelu najvećih gradova udarati i institucionalnim metodama.

Tomislav Tomašević morao je odustati od najavljenog povećanja cijene vode nakon intervencije Vlade, odnosno ministra gospodarstva Davora Filipovića (inače poraženog kandidata za gradonačelnika Zagreba), premda je Vlada šutjela na radikalnije povećanje cijene vode u Vinkovcima, koji se nalaze u rukama HDZ-a.

HDZ se htio građanima Zagreba predstaviti kao spasitelj, kao netko tko će stati na kraj pohlepnoj i neodgovornoj vlasti u Zagrebu koja želi dizati cijene usluga i udarati po džepu sirote Zagrepčane. Tek nakon Tomaševićeve primjedbe, Vlada je intervenirala oko cijene vode i u Vinkovcima.

Istodobno, HDZ je preko svog Državnog inspektorata udario po džepu gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, koji je u čak dva navrata do nogu potukao HDZ i njegove kandidate za gradonačelnike.

"Gore od svih afera"

Puljak je osobno dobio čak dvije novčane kazne, jednu od čak 100 tisuća kuna, zbog projekta naslijeđenog od njegova prethodnika, što je njegov savjetnik Ivica Relković nazvao "gorom stvari od svih afera koje su se dogodile u Hrvatskoj". "Ovako nešto se u Hrvatskoj nije dogodilo. Puljak je kažnjen za period u kojem nije mogao djelovati", kazao je Relković jutros na N1 televiziji.

Tako izgleda HDZ-ov obračun s oporbenim gradonačelnicima u najvećim hrvatskim gradovima. Zagreb i Split promovirali su se u utvrde Možemo! i Centra, kao političke odskočne daske za izborne ambicije Ivice Puljka i Tomislava Tomaševića, ali i dokazali kao poprišta teških poraza i gubitaka HDZ-a.

HDZ je Zagrebom vladati samo u žeton-koaliciji s Milanom Bandićem, držeći ljestve korumpiranoj vlasti, a u Splitu je u godinu dana doživio dva teška poraza. I ti porazi, u oba grada, išli su na dušu direktno premijeru Andreju Plenkoviću.

Guše u smeću

Sada, pak, HDZ podržava štrajkove radnika Čistoće u oba grada, što je najosjetljivija tema - Zagreb se guši u smeću, a Split priprema za turističku sezonu - kao što direktno udara na jednog gradonačelnika i otežava posao drugom gradonačelniku.

Ovakvo dijeljenje globi nekom gradonačelniku, kao što se dijeli Ivici Puljku, nije viđeno u modernoj povijesti, dok istodobno Zagreb u protekle tri godine nije dobio nijednu obnovljenu kuću nakon potresa.

Nema sumnje da će do izborne godine, koja možda čak uvertiru dobije već ove jeseni, HDZ koristiti svaku priliku da destabilizira vladajuću garnituru u Zagrebu i Splitu, shvaćajući da su ova dva politička centra ujedno i glavne prijetnje njegovim izbornim šansama. 

Vidjeli smo već HDZ-ov modus operandi rušenja vlasti dok je boravio u oporbi. Sad ćemo vidjeti kako taj model primjenjuje u borbi za gradove u kojima je HDZ u oporbi. Naravno, uz obilato korištenje državnog aparata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline