Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1158 komentara

HDZ zgrožen: Jugoslavija nije bila slobodna zemlja za nikoga

Martin Schulz je u predgovoru kataloga izložbe, koja je u srijedu otvorena u Bruxellesu, napisao da su umjetnici uživali slobodu u Jugoslaviji. HDZ se ne slaže

Tomislav Krasnec
Foto: Tomislav Krasnec
1158 komentara

U zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu u srijedu su predstavljena djela hrvatskih umjetnika koja su postala dio stalne zbirke umjetnina EP-a, ali otvaranje izložbe nije moglo proći bez malog političkog skandala. HDZ-ovi europarlamentarci skandalizirali su se nad nekoliko rečenica koje je u predgovoru kataloga izložbe napisao socijaldemokratski predsjednik EP-a Martin Schulz. Napisao je, naime, da su umjetnici uživali slobodu u bivšoj Jugoslaviji. 

- Potpuno sam iznenađena tekstom predgovora predsjednika EP-a koji, izgleda, misli da je Hrvatska još uvijek u Jugoslaviji. Ne mogu se nikako složiti s načinom na koji je opisao Jugoslaviju kao slobodnu zemlju. Jugoslavija nije bila slobodna zemlja ni za obične građane, a pogotovo ne za umjetnike. I zato me jako iznenadilo to što je napisao Schulz, pokvario nam je ovaj fini događaj. Ovo je zaista velik događaj za hrvatske umjetnike - kaže Dubravka Šuica, HDZ-ova zastupnica u EP-u.

Martin Schulz u predgovoru je, među ostalim, napisao ovo: 

"Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku, dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom nego i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku".

Europski parlament upotpunio je svoju umjetničku zbirku djelima ovih hrvatskih umjetnika: Borisa Bućana, Ivane Franke, Sanje Iveković, Nives Kavurić-Kurtović, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište i Zlatana Vehabovića. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message