Obavijesti

News

Komentari 54

Helikopter od 15,7 mil. eura: Prepoznaje lica na 4 kilometra

Helikopter od 15,7 mil. eura: Prepoznaje lica na 4 kilometra
3

U Zagrebu je obavljena primopredaja drugog dvomotornog helikoptera AW139. Helikopter će omogućiti brz prijevoz interventnih policajaca do određenih lokacija na moru

VIDEO

U Zračnoj luci 'dr. Franjo Tuđman' obavljena je primopredaja drugog dvomotornog helikoptera AW139 koji se nabavlja iz Schengenskog instrumenta. Ugovor za nabavu helikoptera sklopljen je 30. prosinca 2015. godine s tvrtkom Leonardo Finmeccanica iz Italije.

Danas su piloti provozali dva helikoptera od kojih je jedan kupljen u siječnju, a drugi sada. Ministar policije Vlaho Orepić rekao je kako realiziraju konkretne stvari.

- Hrvatska raspolaže s najboljim helikopterima u Europi ovog tipa. Ovo je približavanje realiziranju cilja da se uđe u Schengen - rekao je Orepić. 

Robert Križanić, šef pilota zrakoplovne jedinice MUP-a rekao je da piloti tog helikoptera moraju ići na posebnu obuku u Italiju. 

Helikopter će se koristiti za nadzor državne granice na kopnu i moru, sa središnjom bazom u Zagrebu. Domet helikoptera je 1.250 km, a razvija maksimalnu brzinu 310 km/h. Ima kameru kojom prepoznaje ljude na udaljenosti od 4.000 metara i vozila od 7.000 metara.

Također, ima dodatni spremnik goriva od 500 litara za povećani domet leta. Ima i kuku za teret te vitlo za izvlačenje unesrećenih. Može primiti 12 putnika i 2 pilota.

Ovaj helikopter omogućit će brz prijevoz interventnih policajaca do određenih lokacija na moru, prekrcaja policajaca na plovni objekt u svrhu identifikacije i pregleda plovila. Helikopter košta 15,7 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.