Obavijesti

News

Komentari 7

HEP-ov projekt desetljeća je vrijedan čak 900 milijuna kuna

HEP-ov projekt desetljeća je vrijedan čak 900 milijuna kuna
3

POLOŽILI KAMEN TEMELJAC Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i premijer Andrej Plenković u temelje su ugradili i ‘vremensku kapsulu’

VIDEO

Na lokaciji Termoelektrane-toplane Zagreb su svečano otvoreni glavni radovi na gradnji potpuno novoga kombi-kogeneracijskog bloka, projekta vrijednog 900 milijuna kuna.

Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji HEP-a u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina i, kako poručuju iz HEP-a, okolišno prihvatljivom i pouzdanom izvoru napajanja Zagreba toplinskom i električnom energijom. Završetak radova planiran je za 2022. Kamen temeljac položili su premijer Andrej Plenković i predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić. U temelje su ugradili i “vremensku kapsulu” - povelju o gradnji.

- Gradnja 900 milijuna kuna vrijednoga kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb važna je za HEP jer ćemo realizacijom najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina u sustavu dobiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za Hrvatsku jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva - kazao je prilikom polaganja kamena temeljca Frane Barbarić.

Premijer Plenković je naglasio kako je riječ o projektu važnom za Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku. HEP-u je čestitao na ulaganjima u obnovljive izvore energije, ali i na uštedi energije kroz projekte poput ovog. Kogeneracija je postrojenje za istovremenu proizvodnju električne i toplinske energije. I dosad je proizvodilo jednu i drugu energiju, na plin kao pogonsko gorivo, no ubuduće će ta proizvodnja biti čišća i energetski efikasnija. Novi blok električne snage 150 MWe i toplinske snage od 114 MWt, omogućit će sigurnu opskrbu toplinskom energijom za 80.000 stanovnika zagrebačkog zapada.

Uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivat će više od 25 posto uštede plina. Ništa manje važno, novi će blok smanjiti i emisije CO2 na lokaciji termoelektrane na zagrebačkoj Trešnjevci za oko 150.000 tona godišnje, a značajno će biti smanjene i emisije sumporovih i dušikovih oksida te lebdećih čestica. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja novog bloka je 675 GWh električne i 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav Zagreba, kao i 160 GWh industrijske pare.

Projekt financiraju Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka, pri čemu za kredit Europske investicijske banke jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), glavni nositelj “Junckerova plana”. Glavni izvođač radova na novom bloku bit će talijanska tvrtka FATA S.p.A., članica Danielli grupe, a za različite vrste radova su angažirane i domaće kompanije. HEP će ovim projektom omogućiti dugoročno povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom i smanjenje ovisnosti o uvozu.

 Gradnja visokoučinkovitih kogeneracija koje će koristiti plin kao energent važan je element obnovljivog scenarija razvoja HEP grupe do 2030. godine. HEP će u svim tehnologijama (kogeneracije, hidroelektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i drugi obnovljivi izvori) do 2030. godine ostvariti 1500 MW nove snage. Investicija će, dodao je, doprinijeti i rastu hrvatskog BDP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu