Obavijesti

News

Komentari 20

HEP potpisao sporazume o suradnji na razvoju projekata sedam sunčanih elektrana

HEP potpisao sporazume o suradnji na razvoju projekata sedam sunčanih elektrana
3

Veseli činjenica da je HEP u proteklih nekoliko godina potpisao ugovore s 18 jedinica lokalne samouprave, odnosno da je ušao u suradnju po pitanju realizacije takvih projekata, rekao je Tomislav Ćorić

VIDEO

Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je u ponedjeljak sporazum o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana sa šest općina i jednim gradom, odnosno s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i gradom Valpovom.

Ukupna snaga elektrana koje će HEP izgraditi na temelju tih sedam sporazuma iznosi 60 MW. U ovaj dio projekta uloženo je oko 380 milijuna kuna. 

Radi se o nastavku suradnje s općinama i gradovima s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. Ti projekti dio su ukupnih planiranih ulaganja HEP-a u približno 350 MW sunčanih elektrana koje bi trebale biti uvedene do 2030. godine. 

HEP ponovno ima investicijski kreditni rejting: 'Dat će nam vjetar u leđa za naše planove'
HEP ponovno ima investicijski kreditni rejting: 'Dat će nam vjetar u leđa za naše planove'

Ukupan broj do sada ostvarenih suradnji je 18 jedinica lokalne samouprave te su ukupne vrijednosti preko jedne milijarde kuna. 

- Čestitam HEP-u i naših sedam jedinica lokalne samouprave na potpisivanju sporazuma. Veseli činjenica da je HEP u proteklih nekoliko godina potpisao ugovore s 18 jedinica lokalne samouprave, odnosno da je ušao u suradnju po pitanju realizacije takvih projekata i još jednom potvrdio smjer ulaganja u obnovljive izvore energije - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Zagreb: Potpisan ugovor o suradnji HEP-a s gradovima i općinama na razvoju obnovljivih izvora energije

HEP je, kaže, na taj način dodatno dao vjetar u leđa državnim planovima za razvoj RH, koji su potvrđeni strategijom energetskog razvoja. 

- To je afirmacija u proizvodnji iz obnovljivih izvora s jedne strane i niskougljičnog društva kao posljedice toga s  druge strane. HEP je ključan dionik u tom procesu i želim istaknuti važnost takvih projekata, važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i to ne samo u sunce, već i u vjetar i u hidropotencijal - rekao je ministar.  

Počela sezona grijanja: Prvo idu dječji vrtići, škole i domovi
Počela sezona grijanja: Prvo idu dječji vrtići, škole  i domovi

Objasnio je kako svaki kilovat sat više, koji će se u idućim godinama proizvesti iz obnovljivih izvora energije, znači i manju ulaznu cijenu zbog činjenice što fosilna goriva trenutno čine električnu energiju u proizvodnji i isporuci znatno skupljom nego što je to bilo prije dvije, tri godine.

- Svaki kilovatsat novih 'obnavljivača' znači nižu ulaznu cijenu i u konačnici nižu cijenu električne energije ne samo za kućanstva, nego i za poduzetništvo. Upravo se i zbog toga forsira ulaganje u obnovljive izvore energije -  rekao je.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić rekao je kako je zadovoljan zbog uspješnog nastavka suradnje te kako mu je drago što su im jedinice lokalne samouprave dale povjerenje u projektu.

Zagreb: Potpisan ugovor o suradnji HEP-a s gradovima i općinama na razvoju obnovljivih izvora energije

- HEP je siguran partner svim jedinicama lokalne samouprave obzirom da svojom snagom i dobrim financijskim rejtingom, koji je prije nekoliko dana potvrđen na investicijskoj razini. Time se pruža mogućnost da nastavi s uspješnim provođenjem svih planova - kaže. 
Jedna od potpisnica ugovora je i općina Vrpolje. 

- Jako smo sretni što smo imali prilike potpisati ugovor te se nadamo da će se dugoročno projekt odraziti na cijene struje našim građanima. Nadam se da se ponovno vidimo u Vrpolju kada bude otvorenje, nadamo se već sljedeće godine - zaključila je načelnica općine, Ankica Zmaić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa