Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Heroina: Velika mama koja brine o svim našim Palčićima

Željka Vučko (42) iz Zagreba: Hrabra žena majka je četvero djece, a troje se rodilo prije termina. Znajući što prolaze roditelji nedonoščadi, pomaže im u borbi za život

Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
15 komentara

Iz osobne bitke rodila se potreba za udrugom na čijem čelu već godinama Željka neumorno brine o svoj djeci rođenoj prije termina.

Laboratorijska tehničarka Željka Vučko (42) ima četvero djece, a troje od njih su rođeni prije termina. Ta teška životna situacija nagnala ju je da godinama pomaže drugim obiteljima sa sličnim problemima. 

- Oduvijek sam takvu djecu zvala palčići. Maleni kao palac, ali beskrajno hrabri i ustrajni u borbama – objasnila nam je Željka. Njezin najstariji sin Sandro (21) rodio se u terminu no Katarina (17), Magdalena (15) i Dominik (10) stigli su ranije. Traumatična iskustva s tim trudnoćama ukazala su na činjenicu da su roditelji često izgubljeni pred izazovima s kojima se moraju nositi, a nemaju koga pitati za savjet ili usporediti svoja iskustva. Zato je Željka 2010. s prijateljima i liječnicima osnovala udrugu Palčići gdje okuplja oko 200 članova, ali savjetima i razgovorom pomaže još tisućama.

Svima je dostupna za savjet

- Moj telefon je tzv. SOS telefon. Dostupna sam u svakoj situaciji 24 sata na dan bilo da drugima treba neki savjet ili samo prijateljski zagrljaj. Ne pitam je li član udruge ili mu pomoć treba samo sada, a razgovarala sam s nekoliko tisuća ljudi. Znam koliko bi meni značilo da sam imala nekog takvog – kazala je hrabra mama Vučko. Nije stala samo na tome, nego je organizirala brojne humanitarne akcije kojima se pomaže prerano rođenim mališanima.

Priču o hrabroj mami Željki pogledajte u četvrtak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te na www.ponoshrvatske.hr.

Skupili opreme za 3,5 milijuna kuna

U akciji 'Palčić gore' građani su za prerano rođenu djecu darovali 3,5 milijuna kuna. Tim novcem 18 rodilišta u Hrvatskoj opremili su inkubatorima, respiratorima i drugim aparatima koji su nužni za skrb i liječenje nedonoščadi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message