Obavijesti

News

Komentari 14

Heroji u zraku: Po danu i noći dežurni timovi spašavaju ljude

Heroji u zraku: Po danu i noći dežurni timovi spašavaju ljude
1

STRES Dežurni timovi OSRH se od 1. svibnja po prvi put nalaze na Krku. Do subote su imali 82 intervencije u kojima su prevezli 93 pacijenta

VIDEO

Kondor, javi se! Hitan prijevoz pacijenta s Malog Lošinja!’, stigao je poziv u subotu ujutro dežurnom timu OSRH na Krku. Za manje od 15 minuta poletjeli su helikopterom Mi-8. Nakon prijevoza životno ugroženog pacijenta s Malog Lošinja do Grobnika, tim se vratio na Krk. Vidno umorni sjeli su u hladovinu i čekali na novu intervenciju.

- U petak smo stigli u Zračnu luku Rijeka i ostajemo tjedan dana. Dežurstvo traje 12 sati, pa je 12 sati odmor, a tada radi tim 2. Što se tiče napora, to ovisi koliko ima posla koji zna biti stresan - kazao je pilot helikoptera natporučnik Miroslav Karaula (32) iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. Od 1. svibnja kad je projekt zaživio, pa do subote, bila su 82 medicinska leta i zbrinuta su 93 pacijenata. S letačkom posadom helikoptera, nalazi se i vojni medicinski tim. Njegov član je i liječnik Krešimir Crljenko, koji je u OSRH stigao prije godinu dana.

- Kad dobijemo poziv, u roku od 15 minuta moramo krenuti. Mi uzimamo medicinsku opremu i čekamo uzlijetanje. Kad unesemo pacijenta u helikopter tada kreće pravi posao – kazao je Crljenko. Rad liječnika u helikopteru je specifičan. Ograničeni su prostorom, no s opremom su vrhunski opremljeni.


- Zadovoljan sam što možemo odgovoriti na apsolutno sve zadaće koje nam se postave. Time još jednom dokazujemo kako su Oružane snage bitan segment zajednice i da smo tu kad je najpotrebnije - rekao je Crljenko kome u zbrinjavanju pacijenata pomaže Stipo Sikirić, medicinski tehničar. Zahvaljujući timovima za hitan zračni medicinski prijevoz, hrvatski su građani i njihovi gosti sigurni jer njihova intervencija je kvalitetna i brza, pa i u najstresnijim situacijama.

U najstresnijim i najsloženim intervencijama dežurni timovi reagiraju brzo i kvalitetno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Osim natporučnika Miroslava Karaule (32) na slici 2. s njim se u dežurnom timu nalazi kapetan helikoptera bojnik Krešimir Abramović (45) na slici 1., letač-tehničar stožerni narednik Marinko Gudeljević (44) na slici 3., dr.med. poručnik Krešimir Crljenko (26) na slici 4., te medicinski tehničar narednik Stipo Sikirić (52) na slici 5. Njihov stožer koji je smješten stotinjak metara od helikoptera je soba od 30-ak kvadrata koja je skromno uređena. Osim na Krku u Zračnoj luci Rijeka, letačko-medicinski timovi Oružanih snaga nalaze se u stalnim bazama u Divuljama i Zagrebu. Oni također uspješno odrađuju posao hitnog zračnog medicinskog prijevoza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u