News

Komentari 31

HGSS: 'Ne dovodite svoj život u opasnost zbog 2 litre vode'

HGSS: 'Ne dovodite svoj život u opasnost zbog 2 litre vode'

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja još jednom upozoravaju, s obzirom na nedavni nesretni slučaj kada je žena umrla od dehidracije na području Biokova, da građani nose dovoljno tekućine

Dvoje ljudi na području južnog Velebita je ostalo bez vode. Spasili su ih pripadnici HGSS stanica Gospić.

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja još jednom upozoravaju, s obzirom na nedavni nesretni slučaj kada je žena umrla od dehidracije na području Biokova, da građani nose dovoljno tekućine.

- U planinama se teško ili nemoguće opskrbiti dodatnom tekućinom. Razumijemo kad slomite gležanj ali NE kad dovodite svoj život u opasnost zbog 2 litre više tereta! Voda=Život - objasnili su.

Iz gotovo svih Stanica HGSS-a posljednjih dana stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja.

Napomenuli su kako je izuzetno važno redovito piti dovoljno tekućine, 2 do 3 litre dnevno, pogotovo pri izlaganju fizičkom naporu poput planinarenja ili drugih sportskih aktivnosti gdje je naša potreba za tekućinom veća (i do 4-5L dnevno!).

- Pod tekućinom ne mislimo na kavu, alkoholna i gazirana pića koja treba izbjegavati, kao i ona preslatka i prehladna pića. Osim vode, važno je nadoknaditi i znojenjem izgubljene mineralne soli jer njihov nedostatak u tijelu može izazvati toplinske grčeve i nesvjesticu - uvijek je dobro se prošetati po našim planinama sa zrnom soli - istaknuli su.

Dodali su i da se 'nesreće ne događaju zbog onoga čega imate dovoljno već zbog onoga čega nemate dovoljno, poput iskustva, pripreme i vode.

- Razmislite dobro želite li riskirati život zbog dodatnih 2 litre vode u ruksaku? - napisali su iz HGSS-a.

Najčitaniji članci