News

Komentari 9

Hladan prijem za britansku diplomaciju u Rusiji: 'Razina suradnje potonut će u minus'

Hladan prijem za britansku diplomaciju u Rusiji: 'Razina suradnje potonut će u minus'

To je "razgovor gluhog i nijemog", sažeo je Lavrov susret i predbacio Liz Truss da nije željela saslušati zbog čega je Rusija zabrinuta širenjem NATO-a prema ruskim granicama

Otkako je provelo brexit Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji izgraditi imidž nezaobilazne sile na međunarodnoj sceni, no ambicija "globalne Britanije" nasukava se o hrid stvarnosti kao ovih dana u Rusiji gdje su njezini diplomatski napori naišli na hladan prijem.

Putovanja u Kijev, razgovori u Moskvi, konzultacije s NATO-om u Bruxellesu... poput drugi zapadnih čelnika tako i britanski premijer Boris Johnson i njegovi ministri sudjeluju u intenzivnom diplomatskom baletu nastojeći, zasad bezuspješno, pokrenuti deeskalaciju napetosti s Rusijom kako bi je odvratili od invazije na Ukrajinu.

U Moskvi, britanski političari naišli su na hladan prijem.

"Nažalost, razina naše suradnje gotovo je na nuli, a uskoro će prijeći granicu i potonuti u minus", ocijenio je u petak ministar obrane Sergej Šojgu, kako su prenijele ruske novinske agencije o sastanku Šojgua s britanskim mu kolegom po dužnosti Benom Wallaceom na prvom sastanku na toj razini od 2013. godine.

Nedavna prošlost Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva bremenita je napetostima i njihovi su odnosi teški od trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri 2018. na britanskom tlu za što London optužuje Moskvu.

"Naravno, Ujedinjeno Kraljevstvo ima problema s ruskom vladom", priznao je Wallace no odnose dviju država ocijenio je pozitivnije i svakako iznad nule.

"Izuzetno je važno" održati komunikaciju otvorenom jer "zahvaljujući sposobnosti da razgovaramo ... možemo biti otvoreni za mjere deeskalacije", rekao je.

Sastanak britanske šefice diplomacije Liz Truss s njezinim ruskim kolegom u Moskvi bio je daleko od srdačnog.+

Kao prvi šef diplomacije svoje zemlje koji je nakon četiri godine došao u Moskvu Truss je pozvala Rusiju da povuče svoje vojnike s ukrajinske granice i time pokaže dobru volju.

To je "razgovor gluhog i nijemog", sažeo je Lavrov njihov susret i predbacio Truss da nije željela saslušati zbog čega je Rusija zabrinuta širenjem NATO-a prema ruskim granicama.

"Bilo je malo vjerojatno da bi taj posjet mogao završiti uspjehom", rekla je Ruth Deyermond, stručnjakinja za Rusiju pri King's Collegeu u Londonu.

Kremlj niječe planove o invaziji Ukrajine, no inzistira na tome da dobije pisana jamstva Zapada za svoju sigurnost, a jedno od njih je i obećanje da Ukrajina nikad neće postati članica NATO-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je London u četvrtak da se odrekne "provokativne retorike" i prijetnji novim sankcijama što je po Moskvi "agresivni čin".

Britanski ugled na zalazu

Bivši britanski premijer, konzervativac John Major (1990. do 1997) ocjenjuje da Boris Johnson ne smije kriviti druge doli sebe samoga zato što ga na međunarodnoj sceni ne shvaćaju ozbiljno, unatoč tome što gaji ambicije da Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno bude sjajna zvijezda međunarodnog neba.

U oštru govoru na dan kada se Truss susrela s Lavrovom, Major je osudio poigravanje Borisa Johnsona s istinom i osudio njegov politički oportunizam, zamjerio mu je obećanja dana o brexitu koja nije ispunio te izigravanje dogovora o protokolu o Sjevernoj Irskoj koji je potpisao s Europskom unijom.

"Naš se ugled u svijetu srozava zbog našeg ponašanja. Naš utjecaj u svijetu slabi", rekao je John Major i upozorio da "nacija koja gubi prijatelje i saveznike postaje slaba nacija".

Čelnik oporbenih laburista Keir Starmer optužio je vladu da igra dvostruku igru pa tako žmiri na priljev "prljavog novca" iz Rusije koji se slijeva u financijsko središte Londona.

Najčitaniji članci