News

Komentari 60

VIDEO Stigao je ledeni val, pada snijeg, orkanska bura razvaljuje Dalmaciju, sutra će biti i do -10!

VIDEO  Stigao je ledeni val, pada snijeg, orkanska bura razvaljuje Dalmaciju, sutra će biti i do -10!

Očekuju se problemi u cestovnom i pomorskom prometu. Na snazi je i visok stupanj sustava Meteoalarm, a ukoliko nije nužno, na put danas ne krećite

Stanovnike u većem dijelu Hrvatske jutros je probudio hladni i jaki vjetar, što je rezultat najavljenog prodora hladnoće sa sjevera Europe. U Zagrebu pada veliki snijeg nošen snažnim vjetrom, a danas će tako Hrvatsku zahvatiti najhladniji val hladnoće u ovom dijelu godine, koji se osjetio već tijekom noći.

U unutrašnjosti se tijekom dana svugdje može očekivati snijeg, a u većini zemlje će puhati jak, ponegdje i olujan vjetar. U nekim djelovima Dalmacije puše orkanska bura koja otežava promet na kopnu i moru.

POGLEDAJTE VIDEO Snijeg u Zagrebu

Kiša će padati u većem dijelu zemlje, a iako se očekuje da će oborine brzo prestati padati, hladno vrijeme trajat će sve do vikenda, a tek pred vikend očekuje se toplije vrijeme.

U gorskoj Hrvatskoj tijekom dana lokalno može napadati i tridesetak centimetara snijega. Bit će ga i u Istri, a nošenog burom i drugdje na sjevernom Jadranu. 

Kiša i pljuskovi sredinom dana će i ponegdje u Dalmaciji prelaziti u susnježicu. Snijega će biti u zaleđu, rjeđe uz obalu.

Na jugu se očekuje uglavnom kiša. U sjevernoj Dalmaciji zapuhat će jaka bura s kojom će poslijepodne zahladnjeti, dok će na jugu Dalmacije veći dio dana puhati jugo pa će na jugu biti i toplije nego drugdje.

Zamjetniji snježni pokrivač izgledan je u dijelovima Gorskog kotara i Like, lokalno moguće i više od 25-30 cm.

Iz HAK-a poručuju vozačima: “Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.”

Zimskom dojmu pridonosi i jak vjetar sjevernog smjera u unutrašnjosti, dok će na moru tek idućih sati zapuhati bura, koja će pod Velebitom biti olujnih pa i orkanskih udara, javlja N1.

Očekuju se problemi u cestovnom i pomorskom prometu, uslijed vjetrovitih prilika i oborine. DHMZ je još prekjučer izdao specijalno priopćenje o nagloj i intenzivnoj promjeni, a upozoravaju i iz Civilne zaštite.

Na snazi je i visok stupanj sustava Meteoalarm, DHMZ-a,  a ukoliko nije nužno, na put danas ne krećite.

Sutra i prekosutra jako hladno

Fronta će brzo protutnjati našim područjem uz razvedravanje i smirivanje vjetra, a to će nomogućiti noćno ohlađivanje. U srijedu i četvrtak temperature zraka mogle bi se sniziti ispod -5 °C. U Gorskom području i do -10 °C, piše Istramet.

Najčitaniji članci