Obavijesti

News

Komentari 109

HNB raspisuje novi natječaj za kovanicu s kunom: 'Žao nam je što je to bacilo sjenu na dizajne'

HNB raspisuje novi natječaj za kovanicu s kunom: 'Žao nam je što je to bacilo sjenu na dizajne'

Autor prvonagrađenog dizajna kovanice eura s kunom, Stjepan Pranjković, povukao je svoj dizajn nakon napisa u medijima da je za njega koristio fotografiju škotskog fotografa

VIDEO

Hrvatska narodna banka (HNB) oglasila se u utorak oko natječaja za kunu na kovanici eura, a koju je pobjednik Stjepan Pranjković povukao nakon napisa da je koristio fotografiju škotskog fotografa

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune. Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

Još jedna kovanica eura jako podsjeća na sliku s interneta
Još jedna kovanica eura jako podsjeća na sliku s interneta

Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Opravdanje Komisije HNB-a: 'Provjeravali smo Google slike, ali samo na hrvatskom jeziku'
Opravdanje Komisije HNB-a: 'Provjeravali smo Google slike, ali samo na hrvatskom jeziku'

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica.

Viceguvernerka: Žao mi je što je sve ovo bacilo sjenu na dizajne 

Viceguvernerka Jakir-Bajo, ujedno i predsjednica Komisije za novac poručila je na konferenciji za medije kako su dobili pisane izjave, pod materijalnom i kaznenom odgovornosti, svih autora, da je njihov rad originalna tvorevina i neopterećena pravima drugih. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Moram iskazati naše žaljenje, a i svoje osobno, što je sve ovo bacilo sjenu prvenstveno na cjelokupni proces, ali i na prekrasan rad i dizajn tri mlada autora - rekla je. 

Zahvalila je hrvatskoj javnosti što je pravovremeno reagirala. Dodala je kako raspisivanje novog natječaja neće remetiti planirane procese te da će kovanice biti na vrijeme. 

Što se tiče druga dva rada koje je Pranjković prijavio, viceguvernerka je rekla kako nije utvrđeno da na njima ima nešto sporno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović