News

Komentari 176

HNB provjerava situaciju oko pobjedničkog dizajna kovanice: Konzultiraju se s pravnicima

HNB provjerava situaciju oko pobjedničkog dizajna kovanice: Konzultiraju se s pravnicima

Istovremeno, iz Vlade su rekli kako su svi natjecatelji morali priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji  su kandidirali

Hrvatska narodna banka provjerava i konzultira se s pravnim stručnjacima oko informacija da dizajn kune za naličje eurokovanice od 1 eura autora Stjepana Pranjkovića podsjeća na fotografiju životinje kune s interneta, piše Večernji list.

HNB će svoj komentar objaviti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE VIDEO: Drama oko kune na euru

Autor fotografije Iain H. Leach, kako nam je rekao, nije bio upitan za dopuštenje za korištenje njegove fotografije.

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - rekao nam je.

HNB će svoj komentar objaviti u ponedjeljak.

Vlada: Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava

Iz Vlade su za N1 rekli kako je natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB.

- Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji su kandidirali - rekli su iz Vlade za N1.
 

Najčitaniji članci