Obavijesti

News

Komentari 31

HND: 'Zgroženi smo izjavama predsjednice RH o medijima'

HND: 'Zgroženi smo izjavama predsjednice RH o medijima'

Predsjednica je novinarima dala uputu: 'Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu'...

VIDEO

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je na jučerašnje izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojima je kritizirala rad inozemnih medija.

Reakciju HND-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je skandaloznim izjavama predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, nedostojnima funkcije koju obnaša, u kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako da rade svoj posao

Poruka hrvatske predsjednice našim kolegicama i kolegama: "Nemojte se povoditi za stranim medijima, koji rade ne znam u čijem interesu", osim što na vrlo ružan način i bez ikakvih argumenata optužuje naše inozemne kolege, novinarke i novinare u Hrvatskoj pokušava na vrlo perfidan način disciplinirati da svoj posao rade slijepo vjerujući samo jednoj strani, predstavnicima vlasti, a ne svojim kolegicama i kolegama, koje je praktički etiketirala kao neprijatelje Hrvatske.

Novinari su od predsjednice zatražili komentar na kritike koje stižu iz brojnih svjetskih medija na njezino priznanje u razgovoru za švicarsku televiziju da hrvatska policija prema migrantima koristi tehniku pushbackova služeći se pritom nasiljem. Nakon negativnih reakcija kako u zemlji tako u inozemstvu predsjednica države grubo je optužila švicarsku televiziju.

"Ono što je švicarska televizija napravila nema veze ni sa kakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna."

Predsjednica je na kraju izjave novinarima dala uputu: "Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu", što nas sve podsjeća na devedesete godine 20. stoljeća, kad su pojedini novinari, apologeti tadašnje vlasti, javno govorili: "Ako treba, lagat ću za Hrvatsku."

HND još jednom poručuje da posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, nego u interesu javnosti. Naš je posao tragati za istinom ma kakva ona bila. Predsjednici Republike stoga savjetujemo da se bavi poslom koji zahtijeva funkcija na koju je izabrana i da ne dijeli lekcije novinarima. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.