News

Komentari 35

HNS-ovci su uzeli saborske mirovine i vratili u javnu službu

HNS-ovci su uzeli saborske mirovine i vratili u javnu službu

Novopečeni čelnik HEP-a Zlatko Koračević je u mirovini bio svega dva mjeseca. Jakša Marasović, je 'mirovao' četiri godine. Sada će svoje iskustvo dati JANAF-u

Nakon što su se njegovi kadrovi rasporedili po javnim poduzećima, Čačić se opuštao na skijanju u Kranjskoj gori. Čak trojica HNS-ovaca su prije povratka na posao bila u saborskoj mirovini.

Novopečeni čelnik HEP-a Zlatko Koračević je u mirovini bio svega dva mjeseca. Nije je uzeo kad i ostali bivši zastupnici poput Damira Kajina jer je mislio da ima pravo primati saborsku plaću šest mjeseci nakon što je prestao biti zastupnik. No preračunao se, pa je kao rezervno rješenje požurio ugrabiti saborsku mirovinu na dva mjeseca iako je znao da ga čeka mjesto predsjednika uprave HEP-a. Kaže da se umirovio jer nije mogao biti neodgovoran prema obitelji i ostaviti ih bez ikakvih primanja. Dok je sjedio u Saboru primao je plaću od 16.000 kuna. S 57 godina, više od 20 godina radnog staža i odrađenog saborskog mandata bio je “zreo” za mirovinu.

- Bio sam svjestan da sam kandidat za direktora HEP-a i da ću, ako se to realizira, morati zamrznuti mirovinu. Međutim, mirovinu sam zatražio jer se s tim imenovanjima nikada ne zna - rekao je Koračević za Novi list. Iskoristio je zakonska prava dok je iščekivao dobro plaćen i siguran posao u državnoj tvrtki. Iz mirovine se među radnike prestrojio i nekadašnji saborski zastupnik HNS-a Jakša Marasović, koji je među umirovljenicima mirovao četiri godine. Sada će svoje iskustvo dati JANAF-u kao član uprave.

Tu je i Jozo Radoš, koji je također bio četiri godine u saborskoj mirovini pa se vratio među zastupnike.

- Odlazak u mirovinu na jedan dan je nedopustiv i nemoralan. To sam i ja mogao napraviti kad sam bio na višim funkcijama, ali nisam. Svoja mirovinska prava osigurao sam s najmanjom saborskom mirovinom. Izigravanje zakona da bi se ostvarile povlastice je nemoralno, ali korištenje zakonskih prava je moralno - rekao je Radoš za 24sata.

Čačić je u javnim službama regrutirao svoje stare kadrove. Prije odlaska na skijanje mladim HNS-ovcima rekao je kako u stranci sjede stručni, pametni i uspješni ljudi. No umjesto mladih snaga na političkoj sceni oživio je umirovljenike.

Najčitaniji članci