Obavijesti

News

Komentari 31

HNS-u i Vrbanoviću ukinuli su presudu za svastiku na Poljudu

HNS-u i Vrbanoviću ukinuli su presudu za svastiku na Poljudu
6

Kako piše Telegram, Visoki prekršajni sud ukinuo je presudu i vratio je postupak na ponovno suđenje. Ročište je zakazano za 7. lipnja na sudu u Splitu, no samo tri dana kasnije nastupit će zastara

VIDEO

Prekršajni sud u Splitu prošle je godine kaznio HNS i tadašnjeg izvršnog direktora Saveza Damira Vrbanovića zbog 'slučaja svastika' iz 2015. godine, kad je na Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije osvanuo nacistički simbol.

No kako piše Telegram, Visoki prekršajni sud ukinuo je presudu i postupak je vraćen na ponovno suđenje.

Ročište je na Prekršajnom sudu u Splitu zakazano za 7. lipnja ove godine, no cijeli slučaj vjerojatno će otići u zastaru jer 10. lipnja bit će točno četiri godine od iscrtavanja svastike na Poljudu, što je rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona.

Čak i da u jednom danu slučaj bude okončan, zastaru bi mogla prekinuti jedino pravomoćna presuda, koji sigurno neće biti donijeta do 10. lipnja, piše Telegram.

Miranda Čikotić/Pixsell

Zašto je Prekršajni sud ukinuo presudu? 

Kako piše Telegram, Visoki prekršajni sud odlučivao je o žalbi na prvostupanjsku presudu i vratio je slučaj na ponovno suđenje jer nije bilo precizno razjašnjeno podliježe li ono što se stavlja na teret Vrbanoviću i HNS-u sankcioniranju prema Članku 19. stavku 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Prema toj zakonskoj odredbi, sportski objekt na kojem se održava natjecanje mora biti pregledan kako bi se pronašli predmeti koji se ne smiju unositi.  Visokom prekršajnom sudu to nije bilo sasvim jasno, dok je Prekršajni sud u Splitu zaključio da se dogodilo baš to po toj zakonskoj odredbi.

Ako Damir Vrbanović bude pravomoćno osuđen zbog prekršaja na sportskim natjecanjima, neće se više moći baviti sportskom djelatnošću u RH.

Goran Stanzl/PIXSELL

Slučaj 'svastika'

U lipnju 2015. godine svijet je obišla sramotna slika s poljudskog travnjaka. Huligani su spržili travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Reicha. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Tomislav Gabelić/24sata 00:12

Hrvatski i talijanski nogometaši nisu imali pojma da prvih 45 minuta trče po nacističkom znaku.

Tomislav Gabelić/24sata

Poljud je te godine bio prazan zbog ustaških povika 'Za dom' na utakmici protiv Norveške u Maksimiru pa je Italija stigla na sablasno prazan Hajdukov stadion. Nakon utakmice nitko nije pričao o rezultatu.

Uefa je kaznila HNS oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, s dvije domaće utakmice pred praznim tribinama, a HNS sa 100.000 eura.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20.000 kuna za svaku informaciju o tome tko je krivac za kukasti križ na Poljudu, nagradu je nudio i Zdravko Mamić, danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa, i to 500.000 kuna.

Prije nekoliko mjeseci baš je Zdravko Mamić, kad je bila aktualna 'afera SMS', rekao kako mu je Franjo Varga, bivši MUP-ov analitičar optužen za krivotvorenje korespondencije visokih dužnosnika, rekao tko je nacrtao 'kukasti križ' na Poljudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke