Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
97 komentara

'Hoće li iznajmiti Jandrokovića da bude batler i viteza Reinera'

U pojedinačnoj raspravi o rebalansu proračuna za 2019. kao tema se nakratko nametnulo i iznajmljivanje sabornice za stranački skup EPP-a. Ponovno se propitivalo i tko je bio u partiji.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
97 komentara

U pojedinačnoj raspravi rebalansu proračuna, SDP-ovi zastupnici dotaknuli su se i odluke o iznajmljivanju sabornice, a nakon što je izmijenjena je Odluka o korištenju dvorana za sjednice Sabora, kako bi se u zgradi parlamenta mogla održati sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a prije samog kongresa. Nenad Stazić (SDP) osvrnuo se na povećanje prihoda koje je vidljivo iz rebalansa. Napominje kako je to dobro, ali zanimalo ga što kako se gleda na inovativnu metodu prikupljanja prihoda kroz izmamljivanje Sabora. 

SABOR O REBALANSU 2019. Glasovac: Zašto ima za APIS, a nema za zaposlene u školama?

- Ta jedna apartmanizacija Sabora do koje je došlo, nakon što su nam zemlju pretvorili u zemlju konobara i sobarica, nakon što su potjerali Đikića, a zadržali Đakića koji se i danas proslavio amandmanom da se Dan antifašističke borbe ukida kao državni praznik. Mene zanima zašto uz to nisu iznajmili i Gordana Jandrokovića pa da im bude batler, a možda i kolegu Željka Reinera s njegovom viteškom titulom i oklopom da zabavlja iznajmljivače - pitao je Stazić. 

Raspravom o Izvješću o radu Odbora za europske poslove nastavljena sjednica Sabora SABORSKA PREPUCAVANJA Maras zbog APIS-a poručuje: Ruka ruku koruptivnu mije...

Njegov stranački kolega Gordan Maras smatra kako možda nije ni nemoguće da će Jandroković biti asistent i pomagati u tehničkoj organizaciji, a da će Reiner kao vitez čuvati one koji budu u dvorani. Ponovio je da je sramota da su sabornicu iznajmili, a taj tjedan bit će i stanka u radu Sabora, da bi se ljudi iz EPP-a ovdje gostili i zabavljali.

- To je nešto što nije dopustivo i ne bi trebali raditi nikad više u budućnosti - kazao je Maras.  

Martin Baričević (HDZ) ironično je replicirao Marasu da je stručnjak za sve probleme u državi. 

-  Govoriti kao baštinik Komunističke partije o korupciji, to mi izgleda malo deplasirano - kazao je SDP-ovcu. 

Maras mu nije ostao dužan. 

- Mislim da ste vi bili u partiji puno više nego ja tako da o partiji nemojte pričati. Bivši član Patrije napada nekoga tko nije bio u partiji. Kako je to moguće?  To je samo u HDZ-u moguće - rekao je Maras. 

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

"Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice", istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

"Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali - bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati - ona će se u roku od nekoliko sati angažirati", kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

"Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava",  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message