Obavijesti

News

Komentari 80

Hoće li sad nekome pasti na pamet dići spomenik Bandiću?

Hoće li sad nekome pasti na pamet dići spomenik Bandiću?
1

Najnoviji transkripti iz Uskokove istrage protiv Milana Bandića i ortaka trebali bi zacementirati reputaciju bivšeg gradonačelnika. Kojemu su, međutim, i nakon uhićenja i optužnica htjeli dati doktorat i dići spomenik.

VIDEO

Zagreb je podigao spomenik bivšem predsjedniku koji je poništavao demokratsku volju građana i odbijao oporbene gradonačelnike glavnog grada, vrijeđao građane i kritičare, pomoću represivnog aparata pratio i nadzirao oporbene političare, novinare i medije, koji se navodi u presudi Haškog suda i o čijoj smo vladavini mogli čitati u famoznim transkriptima s Pantovčaka.

Ako su mogli Franji Tuđmanu, ocu države stasale na sloganu "Tko je jamio jamio je", zašto ne bi digli spomenik Milanu Bandiću?

Još do prošle jeseni u proceduri zagrebačkog Sveučilišta nalazio se zahtjev za dodjelom počasnog doktorata Milanu Bandiću. Prošloga proljeća premijer Andrej Plenković u knjizi žalosti hvalio je "neiscrpnu radnu energiju, entuzijazam i nastojanja da čini dobro" osobe koja je već dvaput bila uhićena protiv koje su bile podignute dvije optužnice i koja je dva desetljeća punila stranice crne kronike.

A ovoga tjedna u medije su izašli transkripti iz Uskokove akcije tajnog praćenja Milana Bandića i njegovih suradnika, popraćeni spektakularnim izjavama pokojnog gradonačelnika poput "Što smo ćapili, ćapnuli smo" i  "Nema džabe ni u stare babe", na što je Uskok zaključio da je "Milan Bandić primao mito".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što ćemo sad sa spomenikom i doktoratom?

Počasni optuženik

Andrej Plenković nije se oglasio o Bandiću i suradnicima, osim što je preuzeo zasluge za "iskorjenjivanje korupcije". Ali kako sada promašeno izgledaju njegove rečenice u knjizi žalosti, upisane sedam godina nakon Bandićeva prvog uhićenja, optužnica, afera i skandala. I nedugo nakon što je Uskok snimio njegove kompromitirajuće izjave. 

I kako bi to izgledalo da je rektor Damir Boras progurao počasni doktorat, stopiran tek masovnim prosvjedom ispred Sveučilišta?

Bilo bi posve logično očekivati da nakon ovih uhićenja i transkripata nitko više neće ni pomisliti na iskazivanje nekih počasti pokojnom gradonačelniku. Ali kako im je to palo na pamet i nakon prethodnih uhićenja i suđenja?

Dulje od Tuđmana

I još važnije, ako su podigli spomenik Franji Tuđmanu, unatoč svemu što se znalo o metodama i stilu vladavine, o odlukama i posljedicama, o aferama i skandalima, o haškim presudama za podjelu BiH, o nedemokratskom ponašanju, o političkoj represiji i zloupotrebi tajnih službi, trebamo li vjerovati da isto neće učiniti i za Bandića?

Ipak se radi o drugom najdugovječnijem vladaru u modernoj Hrvatskoj. Možda je Tuđman bio prvi predsjednik, ali Bandić je dvostruko dolje bio gradonačelnik.

Milan Bandić umro je bez sudske presude, ispraćen je uz pompu i počasti, grob mu je smješten na posebnom grobnom polju odmah do arkada na Mirogoju, Plenković mu se divio nakon svega što je učinio i mnogi su mu se poklonili usprkos svemu što je uništio.

Malo je falilo

Što će se dogoditi ako se sutra netko sjeti podići Bandiću spomenik u Zagrebu? Ili dati mu neku ulicu? Ili posthumno mu dodijeliti počasni doktorat, o čemu se još uvijek šuška na Sveučilištu? 

Bandić je bio nadomak najvećih počasti čak i nakon svega što smo znali o njemu i njegovoj vladavini, nakon dvostrukog uhićenja i optužnica, nakon šokantnih transkripata, zašto ne bismo od toga trebali strepjeti i nakon najnovijih otkrića Uskoka?

Milan Bandić dizao je spomenik Tuđmanu u vrijeme dok je "ćapao" lovu s Adventa. Podigao je Spomenik domovini u trenutku dok je naručivao mito od 50 tisuća eura. Do svoje smrti držao je Plenkovićev HDZ na vlasti.

Nekome bi u ovoj zemlji to mogli biti posve dovoljni kriteriji za podizanje spomenika. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina