Obavijesti

News

Komentari 89

Holy o Liniću: Ako je o Šegonu znao sve, onda je i odgovoran

Holy o Liniću: Ako je o Šegonu znao sve, onda je i odgovoran
11

Zastupnici komentiraju izjave premijera Milanovića: Ne čudi ih odluka o smjeni Šegona, a pitaju se hoće li ta odluka utjecati i na položaj ministra Slavka Linića

VIDEO

Bivša ministrica Mirela Holy komentirala je slučaj Šegon te je kazala kako se ona nikada ne uspoređuje s drugima te da ne smatra da je njen odlazak iz Vlade bio sporan.

- Smatram da Vlada mora držati do visoke moralne ljestvice i da je normalno da ljudi koji se bave s politikom trebaju odgovarati za svoje postupke - kazala je Holy te je dodala da na ni na koji način ne bi uspoređivala svoj slučaj sa slučajem Šegon.

- Kod mene se nije radilo o nikakvom kršenju zakona, radilo se o političkoj pogrešci za koju sam ja platila opravdanu političku cijenu, a ovdje se radi ipak o 31 milijunu kuna povlaštenog kredita - kazala je bivša ministrica.

Komentirala je kako je upitno bi li Šegon dobio taj kredit da je bio obični građanin. Holy smatra kako u tom slučaju sustav mora odraditi svoj posao.

- Ukoliko je imao sve informacije o ovom slučaju prije, mislim da se može postaviti i odgovornost Slavka Linića - rekla je Holy na pitanje smatra li da bi odgovornost trebao snositi i ministar financija. Dodala je kako je na premijeru hoće li dati ili neće dati podršku svom ministru financija.

Jandroković: Oni su već više puta uhvaćeni s prstima u pekmezu

Za Gordana Jandrokovića (HDZ) premijerova najava na televiziji da vrlo je neobičan pa čak i bizaran, jer to nije način kako se objavljuje nečija smjena. Smatra da je to premijer trebao napraviti na sjednici Vlade ili na posebnoj tiskovnoj konferenciji.

- Vidjet ćemo kako će se to odraziti i na ministra Linića, jer čini se da predsjednik Vlade nije zadovoljan njegovom reakcijom kada je u pitanju Šegon. Ono što je najbitnije smatram da je micanje Šegona prvi korak koji će razotkriti način na koji SDP vlada i način na koji se iz proračuna izvlače novci u režiji pojedinih SDP-ovih dužnosnika - rekao je. 

Poruka Milanovića upućena svim dužnosnicima da se ubuduće sami jave Povjerenstvu i više pripaze za Jandrokovića je jedna od manipulacija. Kazao je da smo prilikom završetka pregovora s EU definirali načine ponašanja u takvim situacijama. 

- Oni su već više puta uhvaćeni s prstima u pekmezu i sada govore da će oni mijenjati pravila, da će ih pooštriti. Ta pravila postoje već nekoliko godina u Hrvatskoj i slučaj Šegon 2011 se nije mogao dogoditi. Ovo je definitivno rezultat njihove netransparentne politike i pokušaj pojedinaca da zloupotrebljavaju svoju političku poziciju - rekao je. 

Kajin: Čudi me da Šegon dosad nije ponudio ostavku

Nezavisnog zastupnika Damira Kajina ne čudi odluka premijera.

- Čudi me da do sada sam Šegon nije ponudio ostavku ili se zahvalio na povjerenju ministru Liniću - kazao je,

Teško mu je pojmljivo i neshvatljivo što to pojedinca teškog 60 milijuna kuna tjera da radi u tijelima državne vlasti za 12.000 ili 14.000 kuna. Kajin se slaže s ministrom Marasom da bi između dužnosnika i njihovih privatnih tvrtki trebalo biti dva metra armiranog betona. Zanimljivo mu je da poslovanje tvrtki dužnosnika živne zbog poslova s državnim institucijama.

- To treba zaustaviti. Ono što je nama hitno jest da ovu blasfemiju gdje odvjetnici mogu voditi tvrtke pojedinog dužnosnika, zamijenimo rješenjima koje imaju Austrija, Belgija, neka od Skandinavskih zemalja - zaključio je.

Tomašić: Što je bilo s ljestvicom Mirele Holy

Sjećate se one ljestvice s Mirelom Holy koja je bila toliko visoko podignuta. Ja ne znam što se dogodilo s tom ljestvicom - komentirala je Ruža Tomašić. Dodala je kako je sve prije trebalo riješiti.

- Osim toga, u svijetu, a mi se volimo pozivati na svijet kad nam ide dobro, normalno je da poduzetnik može raditi u Vladi i može biti ministar, ali za vrijeme toga njihove tvrtke ne mogu raditi nikakav biznis - istaknula je Tomašić. 

Vukšić: Linić bi trebao snositi odgovornost

Ministar Linić treba snositi političku odgovornost za slučaj Šegon, rekao je laburist Branko Vukšić te je podsjetio da je u televizijskom intervjuu ministra prozvao i sam premijer Milanović.

- Sad bi trebao djelovati premijer Milanović. Pa evo to mu nje idealna prilika za rekonstrukciju Vlade. Mislim da se previše toga dogodilo u Vladi Kukuriku koalicije a da se ne reagira. Sve je bajno, krasno. Ne samo da su ministri nesposobni nego i dopuštaju dilanje lovom svojih pomoćnika, i to novcem koji im ne pripada - izjavio je.

Čudno mu je da premijer poruku svom ministru šalje preko televizijskog intervjua, a smatra i da je Šegon istog trenutka kad je otkrivena afera dati ostavku. osvrnuo se i na premijerovu tvrdnju da je ova Vlada visoko postavila ljestvicu za standarde ponašanja.

- To je visoka ljestvica koju je postavio? Na 2.12 metara, tako da se može i Peđa Grbin ispod provući. Oni su digli letvicu da svi mogu proći ispod nje - ustvrdio je Vukšić.

Podsjetio je da su cijelu aferu otkrili novinari koji su i ovoga puta odradili posao DORH-a. Uvjeren je da nije bilo pristiska javnosti da bi Šegon i dalje gospodario, kontrolirao samog sebe, svoju rodbinu te poslovao na način na koji je poslovao.

"To je stvar premijera i Vlade"

To je stvar premijera, to je stvar Vlade. Nije na meni da to komentiram, rekao je Nenad Stazić (SDP)Dodao je kako je premijerova izjava da Šegon treba otići bila posve primjerena.

- Premijer je dobio pitanje novinara i na pitanje odgovorio. Što je trebao? Oglušiti se? - zapitao se Stazić. Nije komentirao ni to je li trebalo ovoliko čekati.

- To je stvar Vlade. Premijer je vrlo jasno objasnio svoje principe - da postoji nešto što se zove čast SDP-a i da se s tom čašću nitko nema pravo kockati. Gotovo - zaključio je Stazić.

Radoš: Procjena političke odgovornosti je na premijeru

Premijer je već rekao da se došlo do granice, do neke sive zone i da je logično da takve stvari visokog standarda, koji smo postavili, nitko ne bi smio raditi. Nije neočekivano da je donesena takva odluka, rekao je Jozo Radoš (HNS) te komentirao je li se predugo čekalo.

- Vrijeme zapravo tu nije osobito bitno. Ta odluka nije bila do kraja jasna. Mala kašnjenja oko donošenja odluke mislim da nisu problem. - rekao je Radoš.

Rekao je kako uvijek postoji neka vrsta političke odgovornosti za svako imenovanje koje netko radi u svom resoru.

- Procjena političke odgovornosti je na premijeru. Ne vidim da je tu izravna odgovornost premijera Linića koja bi podrazumijevala nužne mjere u pogledu njegove pozicije - rekao je Radoš te dodao kako su greške u kadrovskim odlukama moguće, ali da one ne moraju nužno povlačiti odgovornost višeg dužnosnika. Rekao je i kako mu je teško spekulirati kakve bi posljedice na Vladu imao Linićev odlazak.

- Svakako bi trebalo zamijeniti ministra koji je otišao. Što bi se dalje događalo, ne bih spekulirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...