Obavijesti

News

Komentari 3

'Potrebna je promjena. U INA-u dolaze novi članovi uprave'

'Potrebna je promjena. U INA-u dolaze novi članovi uprave'
1

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je kako će se uskoro rekonstruirati HBOR u državnu banku, a smatra da je u Ini potrebno imenovati nove kadrove

VIDEO

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je kako će se uskoro rekonstruirati HBOR u državnu banku koja će sama davati izravno poduzetnicima kredite po svojim ponudama kreditnih linija, a ne preko komercijalnih banaka te time postati konkurencija upravo tim komercijalnim bankama.

- HBOR će postat banka. Neće biti agencija u koju stižu papiri, pa se onda oni nose u komercijalne banke na procjenu kvalificiranosti klijenta da dobije klijente. Bit će to državna banka i imat će svoje kreditne linije – rekao je Horvat koji smatra da je u ovom trenutku još prebrzo razmišljati o tome da se HBOR spoji s HPB-om, ali za dvije ili tri godine možda.

Ovim potezom će se tvrdi dati lakša prilika poduzetnicima u Hrvatskoj.

- Time će se omogućiti da oni lošiji i slabiji klijenti i koji žele drugu priliku dobiju kredite koje će im komercijalne banke odbijati, ali i zdrava konkurencija komercijalnim bankama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Siguran sam da će kamatne stope pasti – rekao je Horvat u emisiji Veto.

Ministar Horvat najavio je i kako će tijekom ove godine ponovno objediniti državni inspektorat što je protekla Vlada podijelila na tri ministarstva. Time će napraviti, tvrdi, efektniji državni inspektorat.

- Važno je na koji način ćemo u poduzetničkom sektoru eskivirati špekulativni odnos. Mi zakone o obveznim odnosima imamo. Mi smo se od samoga početka zalagali za to i radit ćemo na tome da dobijemo opet jednu kuću u kojoj će biti kompletni inspekcijski nadzor i imati jednog čovjeka na čelu koji će biti dominantna osoba. Znači mjenjat ćemo zakon o državnom inspektoratu i u tom trenutku će državni inspektorat pokazati puno učinkovitijim. Ono što je namjera ove vlade da onu represiju, kaznene i prekršajne odredbe počne primjenjivati na drugačiji način. Da državni inspektorima imaju segment edukativnog sadržaja, odnosno opomene i roka u kojem se nedostatak mora riješiti, a kada se vidi da se ta odredba svjesno krši onda dogodi kazna – rekao je Horvat.

Obzirom da za mjesec dana istječe mandat hrvatskim članovima uprave INA-e Vlada mora odlučiti hoće li imenovati nove članove uprave ili produljiti mandat sadašnjima. Horvat smatra da je potrebno imenovati nove kadrove.

- Ja sam za to da se radi jedna promjena. Ja sam jasno iskazao svoj stav da ako s nekim stvarima nismo bili zadovoljni u segmentu poslovanja i rađenja poslovne politike i razvojne politike kompanije, da su dobrodošle promjene u kojima ćete sa novim ljudima razvijati drugačiju filozofiju – rekao je Horvat koji smatra da će imenovanje tih članova biti dio dogovora Mosta i HDZ-a.

- Članovi uprava birat će se javnim natječajem. Na koji način će povjerenstvo propuštati imena, to nam prepustite da u miru odlučimo – rekao je Horvat koji smatra da ne treba MOL-u prodavati 19 posto dionica INA-e, ali i da je arbitražni spor Hrvatske i Mađarske oko INA-e nepotreban.

Horvat je tijekom emisije priznao kako smatra da je Hrvatskoj potrebno osnivanje ministarstva energetike, ali da se njegovo ministarstvo spoji s resorom ministra Panenića.

- Ako ćemo smanjivati broj ministarstava onda je jedna od logičnosti da se spoji ministarstvo poduzetništva i gospodarstva – rekao je Horvat.

Obzirom da početkom travnja dolazi do sniženja cijena plina za kućanstva, voditelj Španović upitao je Horvata zašto se ne snizi cijena plina i za poduzetnike.

- Moja želja je da se to dogodi, sniženje cijena plina i za poduzetnike. Ja ću intenzivno raditi na tome i osobno se nadam da će se to u Hrvatskoj dogoditi vrlo skoro – rekao je Horvat koji kaže da ovog trenutka još uvijek nije otvorio tu temu s ministrom Panenićem.

Horvat nije želio previše komentirati imenovanje Maria Antonića koji došao na mjesto pomoćnika zaduženog za razvoj i invensticije unatoč dugu svoje tvrtke većem od pola milijuna kuna zbog čega mu je Trgovački sud tvrtku prisilno poslao u stečaj i priznati kako je pogriješio i poslao tim potezom krivu poruku investitorima i poduzetnicima.

- Kolega Antolić će opravdati povjerenje budite u to sigurni, vidjet ćete koje su njegove vrline. Ja kolegu Antolića poznam i njegovu poslovnu aktivnost. Svi će ljudi koji će biti u segmentu dužnosničkih funkcija doći iz realnih i bankovnih sektora i na taj način ću birati ljude – rekao je Horvat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a