Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 203

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'
7

Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja, branio se Horvatinčić

VIDEO

U nastavku trećeg po redu ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je motornom jahtom kod Primoštena 2011. godine prouzročio smrt para talijanskih nautičara u utorak su na Općinskom sudu u Šibeniku ponovno iskaz davali sudski vještaci, njih petorica te je optuženi iznosio svoju obranu iznosio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55


 - Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i od tad se ničega ne sjećam – rekao je Horvatinčić, uz napomenu da je bio pri svijesti sigurno ne bi dozvolio da mu se talijanska jedrilica približi na više od 40 metara pa i više - rekao je Horvatinčić, napominjući i da je desetak puta nazvao broj 092, ali da je tada od šoka zaboravio kako se on više ne koristi za hitne slučajeve.

Horvatinčić tražio izuzeće suca Jurišića, sud je zahtjev odbio
Horvatinčić tražio izuzeće suca Jurišića, sud je zahtjev odbio

- Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koje je ulazilo more i uz pomoć Nijemca koji je došao gumenjakom do nas nasukao na obližnjem otoku. Nijemac mi je i rekao da se Talijanima na jedrilici ne može više pomoći. Ubrzo je stigla pomorska policija, dali su mi dreger za alkohol koji je pokazao nula. I inače sam antialkoholičar. Pio sam samo neke lijekove za alergije, između ostalog i klaritin. Da nisam pao u nesvijest, nikakva se nesreća ne bi dogodila – govorio je Horvatinčić.

- Užasno me žalosti kad po medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi. Filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima - govorio je Horvatinčić.

- Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo, u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliku – rekao je Horvatinčić u svoju obranu.

Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...
Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...

Po izlasku su se Horvatinčić i Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji poginulih  Marinelde Salpietro Petrella i Franceska Salpietra i posvađali. 
- Tomislav Horvatinčić je veliki dobročinitelj koji spontano pomaže lijevo i desno, no on nije potrošio čak ni za policu osiguranja, jer je premiju platilo trgovačko društvo koje je vlasnik jahte. Međutim, tako spontano nije pomogao mojim strankama. Ne znam što ga u tome može u tome spriječiti. Ima čak i jedan račun na koji može uplatiti,  jedan cent ili cijeli milijun eura, kako god hoće - rekao je Frangeš obraćajući se novinarima nakon ročišta, a govorio bi vjerojatno i dalje da ga nije grubo prekinuo sam Horvatinčić.  
- Jeste vi svoje naplatili - upao je zagrebački poduzetnik u riječ splitskom odvjetniku.
- Ne govorite istinu. Preko odštete ste se borili za svoju naknadu - nastavio je Horvatinčić, a Frangeš je pojasnio kako se ovaj zapravo razbacuje dobročinstvom, jer djeca poginulih Talijana ne traže od njega ništa.

- Zašto ne može svoju spontanu želju iskazati? Što se ima nagađati? Pa to je moralna obveza, a trgovački posao - rekao je Frangeš.

'Ne odustajemo, dokazat ćemo da je Horvatinčić imao sinkopu'
'Ne odustajemo, dokazat ćemo da je Horvatinčić imao sinkopu'


Horvatinčić je još jednom iskazao žaljenje zbog nesreće i iskreno saučešće obitelji.

- Stalno se sve vrti oko nekakvih novaca. Frangeš ne govori istinu, potpisao je nagodbu, a upravo smo je zato i sastavili da ne bi mogao lagati ovako pored cijelim auditorijem. Imamo dokument, dokaz da su nagodba i obeštećenje napravljeni, izvršeni i naplaćeni. Kao što sam već par puta rekao, to nije zadnja točka. Uvijek je moje srce otvoreno i dužno pomagati toj djeci. I bez obzira kako se ovaj spor završi, dok se to ne dogodi taj susret s njima ja neću biti miran - rekao je Horvatinčić.
Dodao je da on nije kriv za nesreću u kojoj su stradali talijanski nautičari.

- No, osjećam se odgovoran prema toj djeci - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 203

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident
TEŠKA PROMETNA NESREĆA

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident

Na mjestu nesreće došlo je i do narušavanja javnog reda i mira te je čovjek doveden u prostorije policije

Pogledajte nevrijeme koje je stiglo u Hrvatsku: Objavili niz alarma za skoro cijelu zemlju
MOGUĆI OBILNI PLJUSKOVI

Pogledajte nevrijeme koje je stiglo u Hrvatsku: Objavili niz alarma za skoro cijelu zemlju

Pljuskovi s grmljavinom mogući su tijekom dana u većem dijelu države, a karta Rain Alarma pokazuje kako su se kišni oblaci navukli nad veći dio države
Mladić u Žrnovnici platio dva sata seksa 500 eura, a potom je silovao ženu i uzeo novac nazad
U ISTRAŽNOM ZATVORU JE

Mladić u Žrnovnici platio dva sata seksa 500 eura, a potom je silovao ženu i uzeo novac nazad

Navodno je prvo platio 500 eura za dva sata seksa, ali potom je ženu zatočio u kući, silovao je i uzeo novac nazad. Uz sve to, prijetio joj je da policiji ne smije otkriti što se dogodilo.