News

Komentari 203

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'

Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja, branio se Horvatinčić

U nastavku trećeg po redu ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je motornom jahtom kod Primoštena 2011. godine prouzročio smrt para talijanskih nautičara u utorak su na Općinskom sudu u Šibeniku ponovno iskaz davali sudski vještaci, njih petorica te je optuženi iznosio svoju obranu iznosio.

POGLEDAJTE VIDEO:


 - Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i od tad se ničega ne sjećam – rekao je Horvatinčić, uz napomenu da je bio pri svijesti sigurno ne bi dozvolio da mu se talijanska jedrilica približi na više od 40 metara pa i više - rekao je Horvatinčić, napominjući i da je desetak puta nazvao broj 092, ali da je tada od šoka zaboravio kako se on više ne koristi za hitne slučajeve.

- Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koje je ulazilo more i uz pomoć Nijemca koji je došao gumenjakom do nas nasukao na obližnjem otoku. Nijemac mi je i rekao da se Talijanima na jedrilici ne može više pomoći. Ubrzo je stigla pomorska policija, dali su mi dreger za alkohol koji je pokazao nula. I inače sam antialkoholičar. Pio sam samo neke lijekove za alergije, između ostalog i klaritin. Da nisam pao u nesvijest, nikakva se nesreća ne bi dogodila – govorio je Horvatinčić.

- Užasno me žalosti kad po medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi. Filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima - govorio je Horvatinčić.

- Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo, u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliku – rekao je Horvatinčić u svoju obranu.

Po izlasku su se Horvatinčić i Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji poginulih  Marinelde Salpietro Petrella i Franceska Salpietra i posvađali. 
- Tomislav Horvatinčić je veliki dobročinitelj koji spontano pomaže lijevo i desno, no on nije potrošio čak ni za policu osiguranja, jer je premiju platilo trgovačko društvo koje je vlasnik jahte. Međutim, tako spontano nije pomogao mojim strankama. Ne znam što ga u tome može u tome spriječiti. Ima čak i jedan račun na koji može uplatiti,  jedan cent ili cijeli milijun eura, kako god hoće - rekao je Frangeš obraćajući se novinarima nakon ročišta, a govorio bi vjerojatno i dalje da ga nije grubo prekinuo sam Horvatinčić.  
- Jeste vi svoje naplatili - upao je zagrebački poduzetnik u riječ splitskom odvjetniku.
- Ne govorite istinu. Preko odštete ste se borili za svoju naknadu - nastavio je Horvatinčić, a Frangeš je pojasnio kako se ovaj zapravo razbacuje dobročinstvom, jer djeca poginulih Talijana ne traže od njega ništa.

- Zašto ne može svoju spontanu želju iskazati? Što se ima nagađati? Pa to je moralna obveza, a trgovački posao - rekao je Frangeš.


Horvatinčić je još jednom iskazao žaljenje zbog nesreće i iskreno saučešće obitelji.

- Stalno se sve vrti oko nekakvih novaca. Frangeš ne govori istinu, potpisao je nagodbu, a upravo smo je zato i sastavili da ne bi mogao lagati ovako pored cijelim auditorijem. Imamo dokument, dokaz da su nagodba i obeštećenje napravljeni, izvršeni i naplaćeni. Kao što sam već par puta rekao, to nije zadnja točka. Uvijek je moje srce otvoreno i dužno pomagati toj djeci. I bez obzira kako se ovaj spor završi, dok se to ne dogodi taj susret s njima ja neću biti miran - rekao je Horvatinčić.
Dodao je da on nije kriv za nesreću u kojoj su stradali talijanski nautičari.

- No, osjećam se odgovoran prema toj djeci - rekao je. 

Najčitaniji članci