Obavijesti

News

Komentari 203

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'

Horvatinčić na sudu: 'Bog me poslao na Zemlju da pomažem'
7

Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja, branio se Horvatinčić

VIDEO

U nastavku trećeg po redu ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je motornom jahtom kod Primoštena 2011. godine prouzročio smrt para talijanskih nautičara u utorak su na Općinskom sudu u Šibeniku ponovno iskaz davali sudski vještaci, njih petorica te je optuženi iznosio svoju obranu iznosio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55


 - Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i od tad se ničega ne sjećam – rekao je Horvatinčić, uz napomenu da je bio pri svijesti sigurno ne bi dozvolio da mu se talijanska jedrilica približi na više od 40 metara pa i više - rekao je Horvatinčić, napominjući i da je desetak puta nazvao broj 092, ali da je tada od šoka zaboravio kako se on više ne koristi za hitne slučajeve.

Horvatinčić tražio izuzeće suca Jurišića, sud je zahtjev odbio
Horvatinčić tražio izuzeće suca Jurišića, sud je zahtjev odbio

- Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koje je ulazilo more i uz pomoć Nijemca koji je došao gumenjakom do nas nasukao na obližnjem otoku. Nijemac mi je i rekao da se Talijanima na jedrilici ne može više pomoći. Ubrzo je stigla pomorska policija, dali su mi dreger za alkohol koji je pokazao nula. I inače sam antialkoholičar. Pio sam samo neke lijekove za alergije, između ostalog i klaritin. Da nisam pao u nesvijest, nikakva se nesreća ne bi dogodila – govorio je Horvatinčić.

- Užasno me žalosti kad po medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi. Filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima - govorio je Horvatinčić.

- Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo, u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliku – rekao je Horvatinčić u svoju obranu.

Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...
Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...

Po izlasku su se Horvatinčić i Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji poginulih  Marinelde Salpietro Petrella i Franceska Salpietra i posvađali. 
- Tomislav Horvatinčić je veliki dobročinitelj koji spontano pomaže lijevo i desno, no on nije potrošio čak ni za policu osiguranja, jer je premiju platilo trgovačko društvo koje je vlasnik jahte. Međutim, tako spontano nije pomogao mojim strankama. Ne znam što ga u tome može u tome spriječiti. Ima čak i jedan račun na koji može uplatiti,  jedan cent ili cijeli milijun eura, kako god hoće - rekao je Frangeš obraćajući se novinarima nakon ročišta, a govorio bi vjerojatno i dalje da ga nije grubo prekinuo sam Horvatinčić.  
- Jeste vi svoje naplatili - upao je zagrebački poduzetnik u riječ splitskom odvjetniku.
- Ne govorite istinu. Preko odštete ste se borili za svoju naknadu - nastavio je Horvatinčić, a Frangeš je pojasnio kako se ovaj zapravo razbacuje dobročinstvom, jer djeca poginulih Talijana ne traže od njega ništa.

- Zašto ne može svoju spontanu želju iskazati? Što se ima nagađati? Pa to je moralna obveza, a trgovački posao - rekao je Frangeš.

'Ne odustajemo, dokazat ćemo da je Horvatinčić imao sinkopu'
'Ne odustajemo, dokazat ćemo da je Horvatinčić imao sinkopu'


Horvatinčić je još jednom iskazao žaljenje zbog nesreće i iskreno saučešće obitelji.

- Stalno se sve vrti oko nekakvih novaca. Frangeš ne govori istinu, potpisao je nagodbu, a upravo smo je zato i sastavili da ne bi mogao lagati ovako pored cijelim auditorijem. Imamo dokument, dokaz da su nagodba i obeštećenje napravljeni, izvršeni i naplaćeni. Kao što sam već par puta rekao, to nije zadnja točka. Uvijek je moje srce otvoreno i dužno pomagati toj djeci. I bez obzira kako se ovaj spor završi, dok se to ne dogodi taj susret s njima ja neću biti miran - rekao je Horvatinčić.
Dodao je da on nije kriv za nesreću u kojoj su stradali talijanski nautičari.

- No, osjećam se odgovoran prema toj djeci - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...