News

Komentari 47

Hrabrost: Ivo (38) zaronio pod led iako je stopostotni invalid

Hrabrost: Ivo (38) zaronio pod led iako je stopostotni invalid

Ivo Lovrenović je 1992. na ratištu dobio metak u kralježnicu. 20 godina kasnije je postao prvi čovjek na svijetu sa stopostotnim invaliditetom koji je zaronio pod led

Ivo Lovrenović je 1992. godine na ratištu dobio metak u kralježnicu. Dvadeset godina poslije ispisao je povijest.

- Nazvao me prijatelj i pitao me želim li ići s njim roniti. Isprva sam mislio da ćemo ići na more ili, recimo, na Kubu. To bi bilo odlično. Led mi zaista nije bio na kraj pameti - kroz smijeh govori Varaždinac Ivo Lovrenović.

Isprva mu, kaže, nije bilo svejedno, no ponio ga je adrenalin i odlučio je zaroniti u mrzlo jezero u slovenskom Kočevju. Nije bio svjestan da će postati prvi čovjek na svijetu sa stopostotnim invaliditetom koji je zaronio pod led.

- Prekrasno. Bilo je zaista čudesno. Taj osjećaj neke slobode koju već godinama nisam iskusio, ma čudesno. Nije bilo nikakvih barijera, mogao sam raditi što sam htio. Bilo je malo mutno, ali mogao samo dobro pregledati cijelo dno jezera - rekao je Ivo, koji je pod ledom bio oko 15 minuta.

Rupu u ledu izbušili su im pripadnici slovenske vojske i gorske službe spašavanja, a Lovrenović je zaronio s još četiri Slovenca.

Njihov zaron proučavao se i u znanstvene svrhe, tj. kako tako niske temperature vode utječu na organizam invalida.

- Mjerili su nam tlak, puls, radili razna ispitivanja i zaključili da naš organizam reagira isto kao i potpuno zdravi - rekao je Ivo i dodao:

- Nevjerojatno, ali uopće mi nije bilo hladno. Mislio sam da ću se smrznuti, no adrenalin mi je cijelo vrijeme ‘drmao’ tijelom i nisam osjetio hladnoću.

Jedan je od tek troje hrvatskih invalida koji su završili ronilački tečaj.

- Ne i zadnji, nadam se - zaključio je Lovrenović.

Državni prvak u atletici

Ivo je stradao kraj Jajca, no to ga nije spriječilo da se nakon dugotrajnog oporavka počne redovito baviti sportom. Državni je prvak u bacanju diska i koplja, a počeo je igrati i stolni tenis iako je u kolicima.