Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvat iz Matulja spasio troje jedriličara iz divljeg Atlantika

Alem Martinis plovio je prema Bermudima. Zbog naglog nevremena nije mogao pristati u luku. Tad im je stigao poziv u pomoć s američke jedrilice te su ih spasili

24sata
Foto: 24sata
23 komentara

Njemački teretni brod E. R. Albany za prijevoz kontejnera isplovio je prošlog vikenda iz luke Savannah na jugoistoku SAD-a. Krenuli su prema bermudskom otočju. Snažan vjetar i visoki valovi onemogućavali su normalnu plovidbu. Zbog nevremena brod čak nije mogao ni pristati na Bermudima. Dok je posada razmišljala što će, stigao je poziv u pomoć. 

Američka jedrilica s troje članova posade, Britankom i dva Amerikanca, uletjela je u oluju. Valovi su bili preveliki. Nisu mogli ništa osim poslati SOS poziv. 

Zapovjednik E. R. Albanyja Alem Martinis (43) iz Matulja nedaleko od Rijeke nije puno dvojio. Okrenuo je brod i krenuo prema unesrećenima. Stigao je na vrijeme. Jedriličare je izvukao iz podivljalog mora, a 12-metarska jedrilica je potonula.

- Suprug mi je poslao e-mail u kojemu je opisao kako je spašavao turiste. Po načinu na koji je pisao daje se naslutiti da je sretan i ponosan - rekla je za 24sata Robertina Martinis (43), Alemova supruga.

Alem je iz Hrvatske otputovao početkom studenog. Preko Trsta i Münchena odletio je u Savannah, gdje se ukrcao na brod.

- Putovanje nastavljaju prema Gibraltarskim vratima i Španjolskoj, odakle se ponovno vraćaju u Ameriku. Ne znam hoće li posada s jedrilice nastaviti s njima do Europe ili će se u međuvremenu negdje na Atlantiku ukrcati na drugi brod, koji ide prema Americi - ispričala nam je Bernardina.

Alem se u Hrvatsku vraća za četiri mjeseca. Supruga i dvoje djece, kao i svaki put dok plovi, nestrpljivo ga iščekuju

- Suprug ne govori puno što se događa na brodu, ali ovakav slučaj mu se još nije dogodio. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu - zaključila je ponosno Alemova supruga. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message