Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Hrvati drugi najnezadovoljniji narod u cijeloj Europskoj Uniji

Eurostat je proveo istraživanje o zadovoljstvu građana država EU svojim životom. Prema podacima, Hrvati su na samom dnu ljestvice. Jedino su Bugari nesretniji od nas

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
91 komentara

Generalno, koliko ste zadovoljni svojim životom, glasilo je pitanje Eurostatove ankete u kojoj su sudjelovali brojni građani zemalja Europske Unije. U anketi se tražio osobni doživljaj zadovoljstva životom u cjelini, a druga pitanja ticala su se zadovoljstva financijskom situacijom i osobnih veza. 

Građani su mogli procijeniti svoju satisfakciju na skali od 0 (nimalo zadovoljan/a) do 10 (sasvim zadovoljan/a).

Foto: Ante Ferara Prosjek država Europske Unije kada je riječ o zadovoljstvu vlastitim životom za 2018. godinu iznosi 7,3, što je povećanje u odnosu na 7 koliko je iznosilo 2013. kada je po prvi puta istraživanje provedeno. 

U proteklih pet godina se povećalo i zadovoljstvo vlastitom financijskom situacijom kada je prosjek bio 6, a prošle godine 6,5. Situacija je ista i sa zadovoljstvom osobnim odnosima. 2013. je prosjek bio 7,8, a 2018: 7,9.

Detaljnija analiza

Eurostat omogućuje promatranje rezultata po članicama Europske unije. Finci su svoje zadovoljstvo životom ocijenili 8,1. Bugari su rekli kako su najmanje zadovoljni svojim životima i dali ocjenu 5,4. Bugari su ujedno jedini nesretniji od Hrvata koji su zadovoljstvo životom ocijenili 6,3, što je ispod prosjeka Europske unije. 

Foto: Ante Ferara

Od prvog istraživanja 2013. godine zadovoljstvo životom se povećalo među građanima 19 članica Europske Unije. Iako je Bugarska i dalje na kraju ljestvice, građani su se složili kako su sada ipak zadovoljniji što nije slučaj za Hrvate koji su i dalje jednako nezadovoljni. 

Jednaku razinu zadovoljstva izrazili su još jedino Belgijci iako su oni na suprotnoj strani skale, iznad EU prosjeka. 

Financijska situacija

Hrvati su i među najmanje zadovoljnima financijskom situacijom gdje su lošije ocjene dali samo Bugari i Litvanci. I tu smo daleko ispod prosjeka EU-a, po kojem zadovoljstvo financijskom situacijom iznosi 6,5 u 2018. godini. Hrvati su svoje financijsko zadovoljstvo ocijenili s 5,1.

Najzadovoljniji financijskom situacijom su Danci i Finci, a najveće povećanje u zadovoljstvu doživjeli su građani Grčke i Cipra. 

Foto: Ante Ferara

Europski prosjek po pitanju zadovoljstva osobnim vezama iznosi 7,9. Njima su najviše zadovoljni Maltežani s 8,6, a slijede Austrija, Slovenija i Cipar što je zanimljivo jer su i Slovenija i Cipar ispod prosjeka u zadovoljstvu financijskim stanjem.

Hrvati su i ovdje pri dnu ljestvice s ocjenom 7,5. Jedino su nezadovoljniji Bugari sa 6,6 i Grci s ocjenom 7,1.

2013. godine su Hrvati svoje zadovoljstvo ocijenili s 7,3 pa smo i tu zabilježili povećanje. 

Pogledajte grafikon zadovoljstva osobnim vezama:

Foto: Ante Ferara

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message