News

Komentari 24

Hrvati i Katolički biskupi u Srbiji zadovoljni su izborom Porfirija

Hrvati i Katolički biskupi u Srbiji zadovoljni su izborom Porfirija

Hrvate u Srbiji hrabri činjenica da novoizabrani patrijarh SPC-a dolazi iz Zagreba u Beograd bez ikakvih prijepora, jer su ga dobro prihvatili i Katolička Crkva i vlasti u Hrvatskoj, rekao je Žigmanov

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je u petak izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za novoga poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog njegova poznavanja srpsko-hrvatskih odnosa i zauzimanja za ekumenski dijalog. 

- Za Hrvate u Srbiji, koji su u velikoj većini katolici, izbor 46. patrijarha SPC-a u osobi dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija čini se važnim jer je bio živo involviran kako u odnose između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve tako i u hrvatsko-srpske odnose - rekao je Žigmanov.

Dodao je da Hrvate u Srbiji hrabri činjenica da novoizabrani patrijarh SPC-a dolazi iz Zagreba u Beograd bez ikakvih prijepora, jer su ga dobro prihvatili i Katolička Crkva i vlasti u Hrvatskoj.

Žigmanov smatra da novi poglavar SPC-a može pridonijeti relaksiranju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa i razvijanju ekumenskih odnosa između dviju Crkava.

- Cijenimo i njegovu zauzetost za boljitak pravoslavnih vjernika i Srba u Hrvatskoj, pa očekujemo da će moći razumjeti što znači i zauzetost ovdašnjih crkvenih i političkih prvaka za dobro ovdašnjeg hrvatskog puka - naveo je čelnik DSHV-a.

Izbor Porfirija za novoga poglavara SPC-a pozdravili su i katolički biskupi u Srbiji okupljeni u Međunarodnu biskupsku konferenciju sv. Ćirila i Metodija.

Predsjednik konferencije, zrenjaninski biskup Ladislav Nemeth priopćio je da predstavnici Katoličke crkve u Srbiji "pružaju ruku suradnje sa željom da svaki prema svojoj od Duha Božjeg povjerenoj misiji, pridonesemo napretku kako naših crkava, tako i svih ljudi dobre volje u Srbiji“.

Najčitaniji članci