Obavijesti

News

Komentari 38

Hrvati protestirali na bečkom trgu zbog presude generalima

Hrvati protestirali na bečkom trgu zbog presude generalima
3

Prosvjedni skup protekao je mirno, uz izvođenje himne te minute šutnje za žrtve Domovinskog rata. Organizator je Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport

VIDEO

U nedjelju popodne na glavnom bečkog trgu Stephansplatz održan je miran prosvjed iseljenih Hrvata, na kojem su izrazili svoje neslaganje s haaškom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, tražeći od međunarodne javnosti da se preispitaju sve okolnosti pod kojima su donesene presude u Haagu. Prosvjedni skup protekao je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi, uz izvođenje hrvatske himne te minute šutnje za sve žrtve Domovinskog rata.

Na prosvjedu se, po navodima policije, okupilo oko 400 prosvjednika (organizator tvrdi da ih je bilo dvostruko više), uglavnom veliki broj mladih hrvatskih iseljenika prve i druge generacije, ali i onih starijih, koji su prije 20-tak godina na istom mjestu sudjelovali u prosvjedima kojima se tražila slobodna i samostalna Hrvatska i na kojima se osuđivala srpska agresija na Hrvatsku. Organizator prosvjeda bila je Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport (AHZ) u Beču na čelu s predsjednikom Miroslavom Piplicom.

- Haaška presuda je nepravedna i neodrživa, hrvatski generali nisu krivi za zločine koji im se nameću, oni su samo branili svoju domovinu koja je bila napadnuta i žrtva u nametnutom ratu, rekao je Piplica istaknuvši: Oluja nije bila nikakav udruženi zločinački pothvat već legitimna vojna akcija, kojom je ne samo vraćen hrvatski teritorij, već su spriječene još veće ratne strahote u Hrvatskoj i u BiH“.

Zatražio je da Haaški sud (ICTY) za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji još jednom preispita i donese pravednu presudu za hrvatske generale.

- Knin je navodno prekomjerno granatiran, a svjedoci smo da je operacija trajala 48 sati i da su granatirani samo vojni ciljevi, rekao je Piplica upitavši zašto nikoga ne zanima nekoga da li su Vukovar i ostali brojni hrvatski gradovi i sela također prekomjerno granatirani.

Piplica je u svom govoru istaknuo kako hrvatski generali imaju punu potporu i zahvalnost iseljenih i domovinskih Hrvata te je s bečkog skupa pozvao hrvatski politički vrh da preuzme odgovornost za obranu hrvatskih generala u daljnjem postupku.

- Najzaslužniji za stvaranje Hrvatske države su hrvatski branitelji a najslavniji vojskovođa u Domovinskom ratu je general Ante Gotovina, lisice na njegovim rukama ujedno su i lisice na našim rukama i dostojanstvu Domovinskog rata i hrvatskog naroda, poručio je predsjednik AHZ-a. Napomenuo je da „ako Europa želi biti jedinstvena i Hrvatska dio te Europe, onda u toj Europi trebaju svi biti jednaki pred pravdom“.

Poruka koja je prevladavala na prosvjednom skupu u Beču je bila "Tražimo pravednu presudu za generale Gotovinu i Markača".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...