News

Komentari 2

Hrvati su na Atlantiku spasili obitelj jedriličara i - buldoga

Hrvati su na Atlantiku spasili obitelj jedriličara i - buldoga

Posada grčkog broda MV Sunda, kojim zapovijeda riječki kapetan Ivan Veršić, satima se borila s jakim vjetrom i valovima kako bi se približila jedrilici koja je u oluji ostala bez pogona...

Tročlana obitelj iz Francuske, njihov četveronožni ljubimac i portugalska skiperica prije deset dana našli su se u oluji nasred sjevernog Atlantika. Olujni vjetar dizao je valove do četiri metra uvis, a jedrilica im je ostala bez pogona. Panično su zvali pomoć, a spasili su ih Hrvati.

Zahvaljujući riječkom kapetanu Ivanu Veršiću, zapovjedniku broda MV Sunda, grčkog brodara Seastar, te posadi, u kojoj su i časnici Ivan Moro iz Sinja te Saša Katavić iz Kaštela, ova havarija sretno je završila. Posada ovog broda 9. siječnja dobila je dojavu da jedrilica dužine 11,4 metra s četiri člana posade i malim psom pluta zbog gubitka pogona i djelomično kormila. Odmah su promijenili smjer i uputili se prema jedrilici.

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i doznali da je s posadom sve u redu, jedino da su umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći - ispričao je kapetan Veršić za Novi list dodavši kako su ubrzo pronašli plutajuću jedrilicu, u čijoj blizini su ostali cijelu noć i radili im zavjetrinu.

Oko šest sati počeli su akciju spašavanja, ali su je zbog lošeg vremena čak pet puta morali prekidati. Uspjeli bi se jedrilici približiti na 500 metara, ali vjetar i valovi bili su i dalje prejaki. No stalno su, pojašnjava kapetan Veršić, tražili najpovoljniji kurs da zaklone jedrilicu i njihovu posadu te da se približe brodu na što sigurniji način. Oko 15 sati konačno su uspjeli zaustaviti svoj brod dovoljno blizu jedrilici i nakon 10-ak minuta prebaciti posadu k sebi. Nitko u ovoj herojskoj akciji spašavanja, nasreću, nije ozlijeđen. I majka, otac, sin (16), francuski buldog Pascha i skiperica su dobro. Šest dana su plovili na brodu MW Sunda do Brazila te su ih prekjučer iskrcali u luci Macapa.

A ova hrabra i odvažna posada zatim je nastavila putovanje rijekom Amazonom uzvodno, s osmijehom te s prekrasnom uspomenom na pet života spašenih zahvaljujući njihovoj nesebičnosti i trudu.

Najčitaniji članci