Obavijesti

News

Komentari 64

Hrvati u Zambiji bi trebali danas na slobodu. Državni odvjetnici tražili da slučaj ide na viši sud

Hrvati u Zambiji bi trebali danas na slobodu. Državni odvjetnici tražili da slučaj ide na viši sud

Prema informacijama kojima raspolažemo iz Zambije, očekuje se da Hrvati danas izađu iz zatvora i nastave se braniti sa slobode.

VIDEO

Danas se očekuje puštanje osmero hrvatskih državljana iz zambijskog zatvora kako bi se branili sa slobode od optužbi za navodnu trgovinu djecom, kako doznajemo od zambijske novinarke koja je u kontaktu s njihovim odvjetnikom. Također nam je otkrila kako su zambijske vlasti predale zahtjev da se slučaj prebaci na Visoki sud, o čemu će se odlučivati u utorak. 
Slučaj se dosad vodio pred Općinskim sudom u Ndoli. Nakon prvog uhićenja 7. prosinca, Hrvati su izvedeni pred suca Općinskog suda Dominica Makalichu, koji je 6. veljače donio odluku o prekidu postupka i naredio da u roku 48 sati napuste Zambiju. 

Makalicha je tad izjavio da obustavlja slučaj po zahtjevu državnog odvjetnika Mahapea Libakenija koji je podnio zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi. Sudac je tad naglasio da se predmet nastavlja u skladu s odjeljkom 88(a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 zakona Zambije te da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu, međutim naredio im je i da u roku 48 sati napuste Zambiju.

Opet uhićeni

Međutim, Hrvati su dan kasnije ponovno uhićeni u zračnoj luci te odvedeni u zatvor. 

Tad je slučaj preuzela sutkinja Jennifer Bwalya koja je na posljednjem ročištu održanom 14. veljače odobrila da ih se pusti da se brane sa slobode. Odredila im je jamčevinu u iznosu 1000 dolara (20.000 zambijskih kvača). Među postavljenim uvjetima za puštanje da se brane sa slobode je i to da moraju osigurati dvoje jamaca koji su zaposleni u renomiranim organizacijama te da reguliraju boravište. 

Naredila je hrvatskim državljanima da predaju svoje putovnice višem sudskom službeniku i da obavezno moraju dostaviti dokaz o prebivalištu prije nego budu pušteni da se brane sa slobode.

Ako se prebaci na novi sud, ne zna se kad je novo ročište

Sutkinja Bwalya zakazala je novo ročište u ovom slučaju za 1. ožujka, međutim zbog novih okolnosti i zahtjeva zambijskih vlasti da se slučaj prebaci na Visoki sud, moguće je da se promijeni i datum novog ročišta jer bi predmet trebali preuzeti suci Visokog suda.

Podsjetimo kako su Hrvati 7. veljače ponovno uhićeni u zračnoj luci u Ndoli, a osim njih se za pokušaj trgovine djecom ovog puta sumnjiči i viša imigracijska službenica Gloria Sakulenga (36), koja je na policijskom pritvoru. Svi su se na sudu izjasnili da nisu krivi za kazneno djelo koje im se nameće. Hrvatski državljani prvi put su u zatvoru bili 48 dana, a sad su u njemu već gotovo tri tjedna i borave u izrazito teškim uvjetima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa