Obavijesti

News

Komentari 64

Hrvati u Zambiji bi trebali danas na slobodu. Državni odvjetnici tražili da slučaj ide na viši sud

Hrvati u Zambiji bi trebali danas na slobodu. Državni odvjetnici tražili da slučaj ide na viši sud

Prema informacijama kojima raspolažemo iz Zambije, očekuje se da Hrvati danas izađu iz zatvora i nastave se braniti sa slobode.

VIDEO

Danas se očekuje puštanje osmero hrvatskih državljana iz zambijskog zatvora kako bi se branili sa slobode od optužbi za navodnu trgovinu djecom, kako doznajemo od zambijske novinarke koja je u kontaktu s njihovim odvjetnikom. Također nam je otkrila kako su zambijske vlasti predale zahtjev da se slučaj prebaci na Visoki sud, o čemu će se odlučivati u utorak. 
Slučaj se dosad vodio pred Općinskim sudom u Ndoli. Nakon prvog uhićenja 7. prosinca, Hrvati su izvedeni pred suca Općinskog suda Dominica Makalichu, koji je 6. veljače donio odluku o prekidu postupka i naredio da u roku 48 sati napuste Zambiju. 

Makalicha je tad izjavio da obustavlja slučaj po zahtjevu državnog odvjetnika Mahapea Libakenija koji je podnio zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi. Sudac je tad naglasio da se predmet nastavlja u skladu s odjeljkom 88(a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 zakona Zambije te da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu, međutim naredio im je i da u roku 48 sati napuste Zambiju.

Opet uhićeni

Međutim, Hrvati su dan kasnije ponovno uhićeni u zračnoj luci te odvedeni u zatvor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tad je slučaj preuzela sutkinja Jennifer Bwalya koja je na posljednjem ročištu održanom 14. veljače odobrila da ih se pusti da se brane sa slobode. Odredila im je jamčevinu u iznosu 1000 dolara (20.000 zambijskih kvača). Među postavljenim uvjetima za puštanje da se brane sa slobode je i to da moraju osigurati dvoje jamaca koji su zaposleni u renomiranim organizacijama te da reguliraju boravište. 

Naredila je hrvatskim državljanima da predaju svoje putovnice višem sudskom službeniku i da obavezno moraju dostaviti dokaz o prebivalištu prije nego budu pušteni da se brane sa slobode.

Ako se prebaci na novi sud, ne zna se kad je novo ročište

Sutkinja Bwalya zakazala je novo ročište u ovom slučaju za 1. ožujka, međutim zbog novih okolnosti i zahtjeva zambijskih vlasti da se slučaj prebaci na Visoki sud, moguće je da se promijeni i datum novog ročišta jer bi predmet trebali preuzeti suci Visokog suda.

Podsjetimo kako su Hrvati 7. veljače ponovno uhićeni u zračnoj luci u Ndoli, a osim njih se za pokušaj trgovine djecom ovog puta sumnjiči i viša imigracijska službenica Gloria Sakulenga (36), koja je na policijskom pritvoru. Svi su se na sudu izjasnili da nisu krivi za kazneno djelo koje im se nameće. Hrvatski državljani prvi put su u zatvoru bili 48 dana, a sad su u njemu već gotovo tri tjedna i borave u izrazito teškim uvjetima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...