News

Komentari 15

Hrvatska i Češka jedine članice EU bez rasta realnog BDP-a

Hrvatska i Češka jedine članice EU bez rasta realnog BDP-a

BDP u Hrvatskoj je prošle godine realno smanjen za 1 posto, pa je ostvaren kumulativni pad gospodarske aktivnosti od 12 posto u usporedbi s 2008. godinom

Nepovoljni trendovi u gospodarstvu obilježili su prošlu godinu, stoji u godišnjem izvješću HNB-a za 2013. godinu. 

Hrvatska i Češka, navodi se, jedine su članice Europske unije koje nisu dio eurozone, a koje nisu ostvarile rast realnog BDP-a u 2013. godini. BDP u Hrvatskoj lani je realno smanjen za 1 posto, pa je ostvaren kumulativni pad gospodarske aktivnosti od 12 posto u usporedbi s 2008. godinom.

- Nastavio se pad gospodarske aktivnosti i domaće potrošnje već petu godinu zaredom pa su se nastavila i nepovoljna kretanja na tržištu rada. Izvoz je također smanjen unatoč rastu inozemne potražnje i pristupanju EU-u sredinom godine - stoji u izvješću.

U prvih osam mjeseci prošle godine bila je vidljiva stabilizacija zaposlenosti, no negativni trendovi naglo su se intenzivirali potkraj godine, zbog čega se prosječan broj zaposlenih na godišnjoj razini smanjio za 1,5 posto. Ukupnom padu broja zaposlenih u 2013. pridonijela su negativna kretanja broja zaposlenih u gotovo svim djelatnostima gospodarstva, osim u pojedinim uslužnim djelatnostima i javnom sektoru.

- Istodobno se broj nezaposlenih nadalje povećavao, stoga je stopa nezaposlenosti dodatno porasla te je prema anketnim izvorima u 2013. iznosila prosječno 17,1 posto, a u 2012. godini, za usporedbu, 15,8 posto - navodi se u izvješću.

Znatno se smanjila godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena - s 4,7 posto u prosincu 2012. na samo 0,3 posto u prosincu 2013., pri čemu se najviše smanjio doprinos cijena energije i prehrambenih proizvoda. Saldo tekućeg računa platne bilance dodatno se u 2013. poboljšao te je, nakon četiri godine kontinuirane kontrakcije manjka, ostvaren pozitivan saldo od 1,3 posto BDP-a.

Najčitaniji članci