News

Komentari 0

Hrvatska i nakon pandemije najvažniji trgovinski partner BiH, izvoz u 2021. skočio 34%

Hrvatska i nakon pandemije najvažniji trgovinski partner BiH, izvoz u 2021. skočio 34%

Predsjednik VTK Ahmet Egrlić u Sarajevu je, na predstavljanju pokazatelja o poslovanju u prošloj godini, kazao kako su na oporavak gospodarstva BiH bitno utjecali trendovi unutar Europske unije

Hrvatska je zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine i tijekom 2021., kada je zabilježen izlazak iz recesije i definitivni oporavak od posljedica pandemije, proistječe iz podataka koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK).

Predsjednik VTK Ahmet Egrlić u Sarajevu je, na predstavljanju pokazatelja o poslovanju u prošloj godini, kazao kako su na oporavak gospodarstva BiH bitno utjecali trendovi unutar Europske unije, koja je ujedno najvažnije tržište za izvoznike iz BiH, ali i za uvoz roba.

Na Europsku je uniju orijentirano više od 70 posto ukupne robne razmjene BiH s inozemstvom, a pojedinačno je među članicama Unije na prvom mjestu Hrvatska.

Robna razmjena s Hrvatskom, kako je istaknuo potpredsjednik VTK Vjekoslav Vuković, kreira čak pet posto bruto društvenog proizvoda BiH, a izvoznici iz te zemlje na hrvatsko su tržište u 2021. uspjeli plasirati roba u vrijednosti koja je 34 posto viša u usporedbi s razdobljem prije početka pandemije.

Vuković je ipak istaknuo kako nije uvijek riječ o povećanju količine izvezene robe jer je u međuvremenu došlo i do značajnog porasta cijena, što u konačnici utječe i na statističke pokazatelje.

Ukupna vrijednost izvoza iz BiH u 2021. godini bila je nešto manja od 7,5 milijardi eura, dok je uvoz u tu zemlju bio vrijedan nešto više od 10 milijardi eura.

Najčitaniji članci