Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatska i nakon pandemije najvažniji trgovinski partner BiH, izvoz u 2021. skočio 34%

Hrvatska i nakon pandemije najvažniji trgovinski partner BiH, izvoz u 2021. skočio 34%

Predsjednik VTK Ahmet Egrlić u Sarajevu je, na predstavljanju pokazatelja o poslovanju u prošloj godini, kazao kako su na oporavak gospodarstva BiH bitno utjecali trendovi unutar Europske unije

VIDEO

Hrvatska je zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine i tijekom 2021., kada je zabilježen izlazak iz recesije i definitivni oporavak od posljedica pandemije, proistječe iz podataka koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK).

Predsjednik VTK Ahmet Egrlić u Sarajevu je, na predstavljanju pokazatelja o poslovanju u prošloj godini, kazao kako su na oporavak gospodarstva BiH bitno utjecali trendovi unutar Europske unije, koja je ujedno najvažnije tržište za izvoznike iz BiH, ali i za uvoz roba.

Na Europsku je uniju orijentirano više od 70 posto ukupne robne razmjene BiH s inozemstvom, a pojedinačno je među članicama Unije na prvom mjestu Hrvatska.

Robna razmjena s Hrvatskom, kako je istaknuo potpredsjednik VTK Vjekoslav Vuković, kreira čak pet posto bruto društvenog proizvoda BiH, a izvoznici iz te zemlje na hrvatsko su tržište u 2021. uspjeli plasirati roba u vrijednosti koja je 34 posto viša u usporedbi s razdobljem prije početka pandemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vuković je ipak istaknuo kako nije uvijek riječ o povećanju količine izvezene robe jer je u međuvremenu došlo i do značajnog porasta cijena, što u konačnici utječe i na statističke pokazatelje.

Ukupna vrijednost izvoza iz BiH u 2021. godini bila je nešto manja od 7,5 milijardi eura, dok je uvoz u tu zemlju bio vrijedan nešto više od 10 milijardi eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a