Obavijesti

News

Komentari 8

Hrvatska ima koristi od EU, smatra 66 posto ispitanika...

Hrvatska ima koristi od EU, smatra 66 posto ispitanika...
1

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji...

VIDEO

Najnoviji Eurobarometar pokazao je kako 68 posto europskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji, dok je u Hrvatskoj 66 posto ispitanika iskazalo takav stav, priopćio je u srijedu Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Posljednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Europskoj uniji, proveden je u rujnu te je pokazao kako 62 posto europskih građana misli da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 posto ispitanika smatra kako članstvo omogućava razne koristi. To predstavlja najvišu zabilježenu potporu Europskoj uniji od 1983., stoji u objavi Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 posto ispitanika smatra kako zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti.

Istraživanje pokazuje kako 44 posto hrvatskih građana ocjenjuje pripadnost Europskoj uniji kao dobru stvar, što predstavlja 8 postotnih bodova više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz travnja. Udio građana koji se negativno očitovao o EU članstvu nije se smanjivao niti povećavao u odnosu na podatke iz travnja, te i dalje iznosi 14 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj 61 posto ispitanika smatra kako je njihov glas u EU bitan, dok u ostatku Europe 48 posto građana misli na taj način.

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma. 

Eurobarometar pokazuje kako 79 posto ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a njih 64 posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Hrvatski građani gledaju pozitivnije na demokratske procese u Europskoj uniji. Njih 51 posto izražava zadovoljstvo, dok je 40 posto nezadovoljno. 

Prema većini pokazatelja, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva, stoji u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina