Hrvatska ima koristi od EU, smatra 66 posto ispitanika... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 8

Hrvatska ima koristi od EU, smatra 66 posto ispitanika...

Hrvatska ima koristi od EU, smatra 66 posto ispitanika...
1

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji...

VIDEO

Najnoviji Eurobarometar pokazao je kako 68 posto europskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji, dok je u Hrvatskoj 66 posto ispitanika iskazalo takav stav, priopćio je u srijedu Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Posljednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Europskoj uniji, proveden je u rujnu te je pokazao kako 62 posto europskih građana misli da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 posto ispitanika smatra kako članstvo omogućava razne koristi. To predstavlja najvišu zabilježenu potporu Europskoj uniji od 1983., stoji u objavi Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 posto ispitanika smatra kako zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti.

Istraživanje pokazuje kako 44 posto hrvatskih građana ocjenjuje pripadnost Europskoj uniji kao dobru stvar, što predstavlja 8 postotnih bodova više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz travnja. Udio građana koji se negativno očitovao o EU članstvu nije se smanjivao niti povećavao u odnosu na podatke iz travnja, te i dalje iznosi 14 posto.

U Hrvatskoj 61 posto ispitanika smatra kako je njihov glas u EU bitan, dok u ostatku Europe 48 posto građana misli na taj način.

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma. 

Eurobarometar pokazuje kako 79 posto ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a njih 64 posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Hrvatski građani gledaju pozitivnije na demokratske procese u Europskoj uniji. Njih 51 posto izražava zadovoljstvo, dok je 40 posto nezadovoljno. 

Prema većini pokazatelja, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva, stoji u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura
OVAJ TJEDAN ODLUKA

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura

Plus+ Vladin plan je već ovaj tjedan podići osnovicu za obračun plaća čak 83 posto. Otkrivamo kako su se odlučili na taj postotak, ali i kolike povišice će to donijeti ministrima, Zoranu Milanoviću, Ivanu Penavi i zastupnicima