Obavijesti

News

Komentari 512

Imamo vojnu moć: Hrvatska je najjača sila Zapadnog Balkana

Imamo vojnu moć: Hrvatska je najjača sila Zapadnog Balkana
6

Portal Global Firepower objavio je listu 126 najvećih vojnih sila. Prva vojna sila su SAD, druga je Rusija, a treća Kina. Hrvatska je na 62. a Srbija na 70 mjestu

VIDEO

Države su rangirane po indeksu moći, koji je određen na osnovu više od 50 faktora koji se tiču isključivo sposobnosti za konvencionalni rat, dok nuklearna noć uopće nije uzimana kao parametar. Faktori su znači broj stanovnika i aktivnog vojnog osoblja, broj aviona, brodova, oklopnih vozila, geografski položaj, ekonomska situacija i slično.

Prva vojna sila su SAD, druga je Rusija, a treća Kina. Slijede Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Japan, a lista TOP 10 završava s Turskom. Prema vojnoj moći, odnosno opremi i naoružanju te aktivnom i potencijalno rezervnom sastavu oružanih snaga, Izrael je na 11. mjestu u svijetu.

Izvor: Global Firepower (obrada 24sata)

Hrvatska je na 62. mjestu, Srbija na 70. mjestu, Bosna i Hercegovina na 89. a Slovenija na 99. mjestu. Crna Gora uopće nije ni ušla na listu.

Portal Global Firepower daje i mogućnost usporedbe vojne moći država, pa možete da usporedite dvije sile koje vas zanimaju i saznate koja ima više vojnika i raspoloživog oružja, s kojom se zemljom graniče i koliki teritorij moraju da brane.

Reuters

Na Global Firepower naglašavaju da ovi podaci služe isključivo za razonodu i da su informacije uzete iz baza podataka dostupnih javnosti.

Izdvajanja za vojsku

Inače, budžet Amerike za vojsku je više od 600 milijardi dolara, a najveća prednost u konvencionalnom naoružanju je zapravo u mornarici.Imaju duplo veći broj nosača aviona nego ostale zemlje. Njena snaga leži i u moćnoj i brojnoj avijaciji koja je najveća na svijetu. Tu je svakako i velika, dobro obučena ljudska sila, a SAD imaju i najveći nuklearni arsenal na svijetu.

Ruska vojna sila ponovo raste tako da se budžet u odnosu na 2008. povećao za trećinu tako da danas iznosi oko 100 milijardi dolara. Rusija ima treći najveći vojni proračun na svijetu. Više novca u oružje ulažu samo SAD i Kina. Od Putinova izbora za predsjednika 2012., samo se povećava ulaganje u modernizaciju oružja koje ruska vojska koristi. Veliki potencijal ruske sile karakterizira ogroman broj tenkova i drugih oklopnih vozila - imaju ih 15.398, gotovo duplo više od Amerike. Rusija je jedna od najvećih svjetskih proizvođača nafte, što joj je velika prednost u odnosu na druge moćne vojske.

Reuters

Kina je u 2015. povećala vojni proračun za 10 posto Po visini izdvajanja za vojsku sa 145 milijardi dolara godišnje Kina ima drugi najveći vojni proračun na svijetu. Treća je po veličini zrakoplovne flote, druga po broju oklopnih vozila i prva po ljudstvu -  broji čak 2.333.000 vojnika.

Elitni odredi

Ruski specijalci 'Alfa grupa':

Jedna od najpoznatijih specijalnih jedinica na svijetu. Osnovao ih je KGB 1974. godine. Danas su pod komandom njegovog nasljednika FSB-a. Alfa su najelitniji dio ruskih specijalnih snaga. Najteži i najriskantniji zadaci, poput opsada i organiziranih terorističkih napada dodjeljuju se njima. 

Francuski GIGN

Specijalnu antiterorističku jedinicu francuske žandarmerije GIGN čini 200 specijalaca koji su pripremani za najteže situacije. Od 1973. oslobodili su više od 600 talaca.Predstavljaju svojevrsnu grupu "sjena" a po francuskom zakonu zabranjeno je otkrivati njihova imena i fotografije

Britanski SAS

Britanska elitna specijalna postrojba SAS samo su prije dva mjeseca  u Siriji i Iraku likvidirali su 200-tinjak pripadnika ISIL-a. Uništili su i cijeli konvoj od 20 vozila, napadali ih iz zasjede i iz zraka, te ih ubijali snajperima. Pripadnici se biraju po strogom kriteriju. Jedan od nivoa koji moraju proći je i taj da ih bez ijednog komada odjeće ostave u prašumama Belizea na 96 sati. Ako prežive idu na sljedeći nivo. A to je psihološko testiranje gdje se koriste najsurovije metode ispitivanje. Njihov moto je 'Ko se usudi - taj i uspije'.

Američke 'foke'

Trening za ulazak u jedinicu traje dvije godine, koliko i obuka astronauta. Na kraju obuke mladići budu počašćeni "paklenom sedmicom", simulacijom borbe, pucnjavom, bombama i testom izdržljivosti. Za pristupanje ovoj elitnoj jedinici morate moći za 11 minuta pretrčati 2,5 km, napraviti 42 skleka za dvije minute i 50 čučnjeva isto za dvije minute. I to sve prije nego obuka uopće počne. Jedinica trenutno broji oko 2.500 pripadnika raspoređenih u misijama širom svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao