Hrvatska na domaćem tržištu izdala nove obveznice u vrijednosti 1,2 milijarde eura | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Hrvatska na domaćem tržištu izdala nove obveznice u vrijednosti 1,2 milijarde eura

Hrvatska na domaćem tržištu izdala nove obveznice u vrijednosti 1,2 milijarde eura

Prva tranša novih obveznica, u nominalnom iznosu od 400 milijuna eura, dospijeva 2026. godine, uz prinos do dospijeća od 2,17 posto, dok druga, u nominalnom iznosu od 800 milijuna eura, dospijeva 2032.

VIDEO

Hrvatska je u utorak na domaćem tržištu kapitala izdala dvije tranše obveznica, ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura, a ta će se sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje obveznice koja dospijeva u drugom dijelu srpnja.

Prva tranša novih obveznica, u nominalnom iznosu od 400 milijuna eura, dospijeva 2026. godine, uz prinos do dospijeća od 2,17 posto, dok druga, u nominalnom iznosu od 800 milijuna eura, dospijeva 2032. godine, uz prinos do dospijeća od 3,47 posto, objavljeno je u srijedu na web stranici Ministarstva financija.

Obje tranše izdane su u eurima uz valutnu klauzulu, a knjiga upisa za obveznice bila je otvorena u utorak u 9,00 sati, a zatvorena isti dan u 14,00 sati. „Ukupni interes ulagatelja na transakcijama premašio je 1,75 milijardi eura. Odabirom srednjeg i duljeg roka dospijeća obveznice, Ministarstvo financija postiglo je optimalnu razinu potražnje na domaćem tržištu kapitala, odnosno obuhvaćen je najširi opseg institucionalnih ulagatelja uključujući banke, obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, osiguranja i investicijske fondove, uz sudjelovanje više od 50 domaćih institucionalnih ulagatelja”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Otišao i Zdravko Marić. Sada Plenković ostaje na čistini, s ministrima iz 'trećeg ešalona'
Otišao i Zdravko Marić. Sada Plenković ostaje na čistini, s ministrima iz 'trećeg ešalona'

Ističe se i da su postignuti uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa u posebno izazovnim uvjetima još jednom potvrdili snažnu poziciju Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala.

„Uzimajući u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 22. srpnja 2022. u ukupnom nominalnom iznosu od 1 milijardu eura, implicirana ušteda na kamatama iznosi približno 36 milijuna eura, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja”, navodi se u priopćenju. Datum izdanja, odnosno uvrštenja Obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 15. srpnja 2022. godine.

Sredstva prikupljena ovim izdanjima obveznica bit će, uz spomenuto refinanciranje obveza u dospijeću, korištena i za financiranje općih potreba državnog proračuna.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi Zajedničkih vodećih agenata izdanja te Hrvatska poštanska banka u ulozi suaranžera, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

„Ovim izdanjima, prema računu financiranja, zatvorile bi se potrebe za financiranjem na tržištima kapitala za ovu godinu. Naravno, u trenutno iznimno neizvjesnom okruženju i rastućim potrebama na rashodnoj strani proračuna ne isključujemo mogućnost još jednog jesenskog izdanja”, pišu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na nova izdanja obveznica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'
UČENICI SU UZNEMIRENI

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'

Zagrebački instruktor vožnje podijelio je snimku na kojem se vidi kako čovjek prilazi autu i izgovara uvrede i prijetnje: ' Kad ti zviznem šamarčinu majmune jedan '. Prijetnje je prijavio policiji
'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'
PENAVA PRIJETI IZBACIVANJEM IZ STRANKE

'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'

Ivan Penava poručio je kako su u stranci jedinstveni i šokirani cijelim događajem i pozadinom koja se doznala