Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska se uključuje u istragu potonuća Bourbon Rhodea!

Stručnjaci u pomorstvu smatraju kako je vrlo bitno da se Republika Hrvatska aktivno uključi u istragu havarije 'zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati'...

71 komentara

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda 'Bourbon Rhode', potvrđeno je jučer iz Ministarstva na upit Novog lista o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, još uvijek traga.

Podsjećamo, aktivna potraga za preostalim nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali će pojačano promatranje područja na kojem se za njima tragalo potrajati još neko vrijeme  i to pomoću satelita i i brodova u prolazu. 

Što se pak istrage tiče, Hrvatska ima pravo aktivno sudjelovati u njoj s obzirom da je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin. 

POMORCE SPASILI PRIJE DVA TJEDNA Pogledajte snimku spašavanja Rusa i Ukrajinaca s Bourbona

Stručnjaci u pomorstvu s kojima su pričali novinari Novog lista, kažu kako je to 'vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati'. 

Naime, kako piše taj list, s obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode francuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. 

Kao što vjerojatno i znate, Bourbon Rhode je putovao iz luke Las Palmas na Kanarskom otočju, prema Georgetownu u Gvajani, a potonuo je 26. rujna, nakon što je u uraganu Lorenzo, kategorije 4, ostao bez pogona te je došlo do prodora mora prvo u krmeni prostor gdje su smješteni uređaji azipoda, a potom i u strojarnicu.

Neposredno nakon potonuća pronađena je splav s trojicom preživjelih članova posade, kao i brza spasilačka brodica s potonulog broda. U danima nakon potonuća nađena su tijela četvorice poginulih pomoraca, a ostaloj sedmorici, zajedno s kapetanom Miškićem, izgubio se svaki trag.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message