Obavijesti

News

Komentari 2

Hrvatska u ključnim sektorima gospodarstva zbog piratstva na godinu gubi 835 milijuna kuna

Hrvatska u ključnim sektorima gospodarstva zbog piratstva na godinu gubi 835 milijuna kuna
1

Hrvatska godišnje gubi 835 milijuna kuna prihoda zbog prodaje krivotvorenih i piratskih proizvoda u ključnim gospodarskim sektorima, dok na razini EU-a taj gubitak iznosi i 141,6 milijardi kuna

VIDEO

EUIPO, agencija EU sa sjedištem u Alicanteu u Španjolskoj, upravlja registracijom žigova Europske unije (žigova EU-a) i registriranih dizajna zajednice kojima se osigurava zaštita intelektualnog vlasništva u svim članicama. Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeni su sektori farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda i osobne njege, alkoholnih pića i vina te igračaka i igara.

Zbog krivotvorenja i piratstva u sektoru farmaceutskih proizvoda u Hrvatskoj se godišnje gubi 394 milijuna kuna prihoda od prodaje, dok na razini EU-a ta brojka 45 milijardi kuna, procjene su EUIPO-a. Nadalje, u Europskoj se uniji godišnje izgubi približno 14,1 posto prihoda od prodaje iz sektora kozmetičkih proizvoda i osobne njege odnosno 71,7 milijardi kuna zbog prisutnosti krivotvorenih proizvoda. 

U Hrvatskoj, pak, ta brojka iznosi 14,7 posto, što predstavlja gubitak prihoda od prodaje od 315 milijuna kuna godišnje, odnosno povećanje od 101 milijun kuna od provođenja prethodne procjene.

Hrvatska ispunjava sve kriterije za Euro, osim članstva u ERM II
Hrvatska ispunjava sve kriterije za Euro, osim članstva u ERM II

U području alkoholnih pića i vina gubitak prihoda od prodaje u Hrvatskoj iz istih razloga godišnje doseže 77 milijuna kuna, a u sektoru igračaka 49 milijuna kuna. Na razini EU-a, gubici u području alkoholnih pića i vina dosežu 17,1 milijardu kuna, a igračaka 7,1 milijardu kuna.

EUIPO-ova analiza pokazuje da je za evidentirane opasne krivotvorene proizvode procijenjeno da predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.  U svom izvješću EUIPO procjenjuje i da vlade država diljem EU-a godišnje ukupno izgube i do 111,8 milijardi kuna zbog prisutnosti krivotvorenih proizvoda na tržištu jer nezakoniti proizvođači ne plaćaju socijalne doprinose te zbog smanjenih izravnih i neizravnih poreza.

Božinović: Pomoći ćemo našem turizmu da postane europski šampion turizma

Istraživanje koje su proveli EUIPO i Europol otkriva i poveznice između krivotvorenja i drugih teških kaznenih djela. Tijela za provedbu zakonodavstva od 2016. provela su 29 velike operacije za suzbijanje krivotvorenja i piratstva, a bile su usmjerene na organizirane zločinačke skupine upletene i u druge oblike teškog kriminala poput trgovine drogom i pranja novca.

- Krivotvorenje nije zločin bez žrtve. Lažni proizvodi oduzimaju prihode od prodaje zakonitim poduzećima, a vlade osiromašuju za prijeko potrebni prihod. Sa sobom nose nedvojbene zdravstvene i sigurnosne rizike za osobe koje ih upotrebljavaju. Naša suradnja s Europolom pokazuje da se imovinskom koristi ostvarenom od krivotvorenja može podupirati teški organizirani kriminal. Kako bismo u cijelosti riješili taj problem, na svim je razinama potrebno usklađeno međunarodno djelovanje - rekao je Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.