Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
277 komentara

Hrvatska uzvraća: Slovenskim ribarima kazne od 95.000 kuna

Policijska uprava istarska je danas poslala na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga

savudrija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
277 komentara

Nakon što su savudrijski ribari dobili prve slovenske kazne za kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, prema kojima Slovenija od njih traži 6.500 eura, uzvratilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Policijska uprava istarska je danas poslala na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga. Šest prekršajnih naloga za obrtnike na koje su registrirana plovila i pet prekršajnih naloga za pravne osobe. Na prekršajnim nalozima za pravnu osobu biti će obuhvaćene i odgovorne osobe u pravnoj osobi za koje su predviđene kazne od 10.000 kuna + 5.000 kuna + troškovi postupka 500 kuna za svakog – dakle 16.000 kuna po prekršaju za pravnu osobu, odnosno za obrtnike 2.000 kuna + troškovi postupka 500 kuna – dakle 2.500 kuna po prekršaju za obrtnike - objavila je istarska policija.

GRANICA KOD SAVUDRIJE Stigle kazne iz Slovenije: Traže 6500 eura od hrvatskog heroja

Podsjetimo, savudrijski ribar Diego Makovac je primjerice, zajedno sa suprugom, dobio čak 13 kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova supruga šest. Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, tako da Slovenija od njih traži ukupno 6500 eura. Još jedan hrvatski ribar dobio je kaznu od 500 eura.

Ministrica: Hrvatski ribari ne trebaju brinuti

Hrvatska policija danas šalje prve prekršajne prijave slovenskim ribarima, a svojim ribarima pružit će svu potrebnu pravnu pomoć kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj su se našli, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu

- Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenta i u zaštiti našeg teritorija mi smo prisiljeni odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima - rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Po njezinim riječima, hrvatski se ribari "ne trebaju brinuti".

- U dogovoru koji je postignut s hrvatskim institucijama mi ćemo pružiti svu pravnu pomoć koja je potrebna kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli - kazala je ministrica u izjavi za novinare.

Savudrijskim ribarima stigle su u ponedjeljak prve kazne slovenskih institucija za, kako tvrdi Slovenija, "kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali", potvrdio je to Hini predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić. 

Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, koje mogu biti umanjene za 50 posto odnosno njihov je iznos 250 eura ako se kazna plati u roku od osam dana, dodao je.

Momić ističe da hrvatski ribari, sukladno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, te kazne neće platiti već će one biti proslijeđene načelniku sektora za granicu Policijske uprave istarske ili umaškoj policijskoj postaji.

Slovenska policija priopćila je u subotu da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te najavila da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Pejčinović Burić je podsjetila da u međunarodnom pravu u odnosima između država nema jednostrane primjene arbitražne odluke, pa tako ni u ovom slučaju arbitražne odluke koju Hrvatska ne prihvaća, stoga nema ni promjene na terenu.

"Granica u skladu s međunarodnim pravom ostaje na sredini crte Savudrijske vale", istaknula je ona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message