Obavijesti

News

Komentari 277

Hrvatska uzvraća: Slovenskim ribarima kazne od 95.000 kuna

Hrvatska uzvraća: Slovenskim ribarima kazne od 95.000 kuna
1

Policijska uprava istarska je danas poslala na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga

VIDEO

Nakon što su savudrijski ribari dobili prve slovenske kazne za kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, prema kojima Slovenija od njih traži 6.500 eura, uzvratilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Policijska uprava istarska je danas poslala na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga. Šest prekršajnih naloga za obrtnike na koje su registrirana plovila i pet prekršajnih naloga za pravne osobe. Na prekršajnim nalozima za pravnu osobu biti će obuhvaćene i odgovorne osobe u pravnoj osobi za koje su predviđene kazne od 10.000 kuna + 5.000 kuna + troškovi postupka 500 kuna za svakog – dakle 16.000 kuna po prekršaju za pravnu osobu, odnosno za obrtnike 2.000 kuna + troškovi postupka 500 kuna – dakle 2.500 kuna po prekršaju za obrtnike - objavila je istarska policija.

Stigle kazne iz Slovenije: Traže 6500 eura od hrvatskog heroja
Stigle kazne iz Slovenije: Traže 6500 eura od hrvatskog heroja

Podsjetimo, savudrijski ribar Diego Makovac je primjerice, zajedno sa suprugom, dobio čak 13 kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova supruga šest. Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, tako da Slovenija od njih traži ukupno 6500 eura. Još jedan hrvatski ribar dobio je kaznu od 500 eura.

Ministrica: Hrvatski ribari ne trebaju brinuti

Hrvatska policija danas šalje prve prekršajne prijave slovenskim ribarima, a svojim ribarima pružit će svu potrebnu pravnu pomoć kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj su se našli, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu

- Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenta i u zaštiti našeg teritorija mi smo prisiljeni odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima - rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Po njezinim riječima, hrvatski se ribari "ne trebaju brinuti".

- U dogovoru koji je postignut s hrvatskim institucijama mi ćemo pružiti svu pravnu pomoć koja je potrebna kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli - kazala je ministrica u izjavi za novinare.

Savudrijskim ribarima stigle su u ponedjeljak prve kazne slovenskih institucija za, kako tvrdi Slovenija, "kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali", potvrdio je to Hini predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić. 

Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, koje mogu biti umanjene za 50 posto odnosno njihov je iznos 250 eura ako se kazna plati u roku od osam dana, dodao je.

Momić ističe da hrvatski ribari, sukladno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, te kazne neće platiti već će one biti proslijeđene načelniku sektora za granicu Policijske uprave istarske ili umaškoj policijskoj postaji.

Slovenska policija priopćila je u subotu da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te najavila da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Pejčinović Burić je podsjetila da u međunarodnom pravu u odnosima između država nema jednostrane primjene arbitražne odluke, pa tako ni u ovom slučaju arbitražne odluke koju Hrvatska ne prihvaća, stoga nema ni promjene na terenu.

"Granica u skladu s međunarodnim pravom ostaje na sredini crte Savudrijske vale", istaknula je ona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je