Obavijesti

News

Komentari 26

Hrvatska veza Joea Bidena: 'Milanović ili Plenković? Nama je svejedno, radit ćemo s njima'

Hrvatska veza Joea Bidena: 'Milanović ili Plenković? Nama je svejedno, radit ćemo s njima'
6

NOVI EXPRESS Prvi politički intervju nove veleposlanice SAD-a, Nathalie Rayes, odrađen je baš na početku nervozne izborne kampanje. Njezine su poruke sasvim smirujuće

VIDEO

Glazba Franka Blue Eyes Sinatre najdraža je novoj veleposlanici SAD-a u Hrvatskoj. "Njega uvijek volim slušati", dodaje gospođa Nathalie Rayes, uspravna kao svijeća i pazeći da ne pomakne glavu, dok je Nikonom "mitraljira" Sandra Šimunović kao Bata Životinja u onom slavnom i skupom Bulajićevu filmu, a blicevi okolo pucketaju.

Pokretanje videa...

‘Cadillac‘ Joea Bidena, zvani ‘Zvijer‘, ima oklop od 20 centimetara i vrijedi 1,5 milijun dolara 00:58

U pozadini se valja nježni Frankov bariton "Fly me to the mooooon, let me play among the staaaars…". Gospođa Rayes nije baš među zvijezdama, ali Hrvatska nije loša za prvi gospođin ambasadorski mandat. Sredina je tjedna, sunčan i topao dan. Vrt na Tuškancu tih i zelen. Američka zastava lijeno se ispuhala s vrha stupa.

Nakon više od sedam godina u ambasadorsku se rezidenciju, ugodnu jednokatnicu na poznatom zagrebačkom urbanom brežuljku, vratila jedna dama. Zanima je koji mi je od bivših veleposlanika SAD-a bio, onako, simpatičan…

Trik pitanjce? Ispalim: Trumpov Bob Kohorst. "Zašto?" "Efikasan i izravan. Dobro je koristio svoja poslovna iskustva u diplomaciji", dodam. "Pa da, razgovarala sam tri sata s njim prije dolaska."

Mama drži Bibliju na prisezi

U siječnju, na polaganju veleposlaničke prisege (mama je držala Bibliju, što je tradicija pri takvim obredima), ispred potpredsjednice SAD-a Kamale Harris, podržala ju je nazočnošću i kasnije na "iksu" s nekoliko hrvatskih riječi Julieta Valls Noyes, sad pomoćnica državnog tajnika Blinkena za izbjeglice i migracije, a veleposlanica u Zagrebu od 2015. do 2017.

Naš psihijatar dubinski skenirao Trumpa: On je smrtonosni miks moći, gluposti i narcizma!
Naš psihijatar dubinski skenirao Trumpa: On je smrtonosni miks moći, gluposti i narcizma!

Gospođa Rayes uselila se u SAD iz Venezuele u dobi od devet godina. Obitelj se snašla u Kaliforniji. Ona je, piše u službenoj biografiji, stizala sve cum laude. Pa je, kako se čini, Bidenova investitura Nathalie Rayes za veleposlanicu (jubilarnu, desetu) u Zagrebu očekivani nastavak njezine karijere i zahvala za pomaganje u predsjedničkoj kampanji. To je smisao političkih imenovanja, uobičajenih u tradiciji predsjedničkih administracija u SAD-u. Za Hrvatsku ovo je treće po redu takvo.

Zagreb: Američka veleposlanica Nathalie Rayes

Razgovaramo o tome kako joj je ovih prvih osam tjedana, kakva joj je Hrvatska. Odlično je, kaže. "Građani Hrvatske pokazuju izuzetno poštovanje za Sjedinjene Države. Isto je i s Vladom RH." Diplomatski connoisseuri primijetili su da veleposlanica od dolaska nije gubila ni trenutka. Intenzivno se upoznavala s novim radnim mjestom i bitnim ljudima. Eto, na niskom stołu u tinelu rezidencije, stoji luksuzan box set opere "Lennon", dar koji joj dao skladatelj Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike. Uz zdravi autoironični komentar da njegovu operu uvijek može zavrtjeti kad je nužno potjerati goste iz kuće.

Nathalie je iz Venezuele, suprug iz Libanona

U Zagreb joj nije stigla obitelj. Kad smo razgovarali, mama Rayes iz Los Angelesa bila je u posjetu kćeri. Suprug i dvoje djece (tinejdžeri) su u Danskoj. Doktor Tarek Samad, ambasadoričin muž, od 2021. je potpredsjednik i glavni neuroznanstvenik poznate danske farmaceutske tvrtke Lundbeck, koja je specijalizirana u proizvodnji lijekova za tretman mentalnih bolesti. Podrijetlom iz Libanona, školovan u Francuskoj s doktoratom iz filozofije. Ima fenomenalne referencije u industriji i znanosti. Muž i sinovi svako malo su u Zagrebu. A dvojbe oko preseljenja riješili su na obiteljskom sastanku. Sinovi nisu željeli prekidati školsku godinu pa je zračni most Kopenhagen-Zagreb i natrag redovno u funkciji.

Stara gunđala: Amerikanci će predsjednika birati između dva najstarija kandidata ikad!
Stara gunđala: Amerikanci će predsjednika birati između dva najstarija kandidata ikad!

Hrvatska je tri godine bila bez najvišeg diplomatskog predstavnika SAD-a. U tom veleposlaničkom interregnumu posao je odlično obavljao zamjenik šefa misije Mark Fleming. Koncem travnja tom odmjerenom, pametnom i odlično upućenom diplomatu završava mandat. Razdoblje bez veleposlanika u Zagrebu različito se komentiralo. Od tumačenja da administracija u Washingtonu time pokazuje sporednost Zagreba do teza kako su odnosi tako dobri da imenovanje novog ambasadora ne zahtijeva nikakvu žurbu. Dakle, što od to dvoje?

"Čujte, odnosi SAD-a i Republike Hrvatske nikad nisu bolji. Predsjednik Biden uzeo si je vremena da pronađe najbolje ljude. Osim toga, Hrvatska nije bila jedina država bez ambasadora iz Washingtona tri godine. Nije ga imala ni Italija, koja je važan NATO saveznik baš kao i Hrvatska. Dakle, dočekali ste me, a ja sam zavrnula rukave i krenula naporno raditi."

Zagreb: Američka veleposlanica Nathalie Rayes

Ponavlja da je Hrvatska na dobrom putu i smatra da smo uradili "goleme i važne stvari u ovih trideset godina od završetka Domovinskog rata". Po redu: članstvo u NATO-u i EU, ulazak u eurozonu, Schengen, uskoro OECD. Zaključuje: "Vi ste sjajan primjer kako se ulazi u eurointegracije. Nemam, dakle, nikakvih briga osim da nastavimo na isti način." Ima i laskavi slogan: "Hrvatska, svjetionik nade". Objašnjava kako nadahnjujemo druge države koje streme prema članstvu u EU te nas vide kao primjer.

A rat na istoku Europe? "Borimo se, kako ja to vidim, u dva rata". Prvi je, kaže, ruska invazija na Ukrajinu. Drugi agresija na energetskoj fronti. "Radujem se što ću s Hrvatima raditi na tome da Hrvatska nastavi biti pouzdan NATO saveznik. Vaša država je zbrinula 28.000 prognanih Ukrajinaca. Također ste poslali skoro četvrt milijarde dolara pomoći Kijevu. Ukratko, Hrvatska je daleko iznad onoga što se od nje očekuje i veliki je prijatelj Ukrajine."

LNG terminal u Omišlju SAD opskrbljuje sa 75 posto plina. Skuplji je od ruskoga

Kad je riječ o ovom drugom ratu, energetskom, Hrvatska se isto odlično drži, kaže veleposlanica. "Vodite primjerom: izgradnjom LNG terminala na Krku. A sad se radujemo značajnom povećanju njegovih kapaciteta kako biste izvozili energente u susjedne države: Mađarsku, Sloveniju te BiH, ali i Bavarsku."

Poznato je da se 75 posto plina na LNG terminal u Omišlju doprema iz SAD-a. Hoće li biti promjena nakon povećanja kapaciteta? Rayes nam tvrdi da neće. SAD nastavlja s opskrbom terminala. Usporedno projekt plinovoda s Krka se razvija i prema BiH. Ovdje postoje neki problemi jer Mostar, točnije - šef HDZ-a BiH, Dragan Čović, ima neke specifične zahtjeve prije nego što se dogodi interkonekcija, što neki vide kao golemu opstrukciju bosanskih Hrvata pod kontrolom Zagreba.

Zagreb: Američka veleposlanica Nathalie Rayes

"Kad radite na tako velikom infrastrukturnom projektu, normalno je da se otvaraju različita pitanja i rasprave", objašnjava gospođa Rayes. "Moj kolega, ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Michael Murphy, radi na tome… Ukratko, prioritet je Sjedinjenih Država da se za BiH izgradi ta konekcija. Točka. Ranije sam govorila o potrebi energetske neovisnosti od Rusije. Ovo je taj put. Energent dolazi iz Hrvatske i treba se što prije distribuirati plinovodom."

Skup je taj plin iz Sjedinjenih Država, obzirno primjećujemo. Dosta skuplji nego što je bio onaj iz Rusije. "Jasno je da moramo prestati s opskrbom iz Rusije. Vaša Vlada, kao i vaš narod, razumiju da se trebamo što više distancirati od Rusije. Istina, to nešto više stoji, ali svi želimo biti na ispravnoj strani povijesti."

Ne može se reći da gospođa Rayes nije uletjela drito u oko hrvatskog političkog tajfuna. Ni dva mjeseca nisu prošla, a država se trese, i to na početku izborne kampanje. Ne treba biti naivan i očekivati da će ambasadorica SAD-a ili bilo koji drugi strani veleposlanik u Hrvatskoj, javno komentirati, primjerice, ulazak Ustavnog suda u izbornu sferu, zabranu Milanovićeve premijerske kandidature, Plenkovićevo instaliranje notornog Turudića na mjesto državnog tužitelja, uvrede, doskočice, poruke… To su unutarnja pitanja suverene države. Komentiraju se u povjerljivim depešama, izvještajima. Elaborirani stavovi o tome uvijek postoje, samo su, eto, diskretni.

Milanovićeva opcija ili Plenković? Svejedno

"Izbori su uvijek zanimljivi. Dio demokratskog procesa", odgovara Rayes. "Kandidati se natječu, promoviraju bolje politike za birače u svojim izbornim jedinicama. Stoga me veseli vidjeti što će 17. travnja donijeti građanima Hrvatske. Tko god pobijedio, mi se radujemo što ćemo raditi s njima." Očito je da Sjedinjene Države nemaju strahova za Hrvatsku. "Ne. Nemam briga. U Hrvatskoj postoje institucije kojima se, ako bude pitanja, svatko može obratiti."

Zagreb: Američka veleposlanica Nathalie Rayes

Diplomatkinja se, naravno, diplomatski i pohvalno osvrnula na osobe predsjednika države i premijera. Kaže da su obojica lideri. Izdvaja: "Morate znati da imate odlične vođe na svim razinama: u pravosuđu, Vladi, Uredu predsjednika. Po tome imam ispravan osjećaj da mehanizam vaše mlade demokracije vrlo dobro funkcionira".

Kako joj se čine različiti pogledi na rat u Ukrajini Milanovića i Plenkovića? "Važno je što se radi, ne što se govori. Mi vidimo kako je Hrvatska zbrinula ukrajinske prognanike, donira vojnu opremu i naoružanje."

Komentirala je pitanje Expressa o kupnji borbenih zrakoplova Rafale od Francuske i status te zemlje kao strateškog partnera. Je li to neki problem za Sjedinjene Države, koje su naš najznačajniji isporučitelj vojne opreme i naoružanja? "Nemamo problema s time. Možete imati više strateških partnera ako time pojačavate svoje NATO kapacitete i sposobnosti. Naš odnos nije isključivo monogaman. Nije to kao brak."

A gdje su nestale Sjedinjene Države nakon političke paralize pomoći Ukrajini u Kongresu? "Ne bih to tako rekla. Predsjednik Biden i državni tajnik Blinken neumorno rade i dogovaraju se s više od 50 država saveznika kako bi Ukrajina imala dovoljno resursa. I ja sam ovdje da bih osigurala suradnju po tom pitanju i, konačno, pobjedu u ratu s Rusijom. Nije to samo pitanje za Sjedinjene Države već za svih 50 država koje čine alijansu i kontribuiraju resurse."

Zagreb: Američka veleposlanica Nathalie Rayes

Logično je zaključiti da bez američke vojne pomoći Kijev nema šanse obraniti se?

"Dvije godine šaljemo sve ono što je nužno kako bismo omogućili obranu od ruske agresije. Tko je tad mogao zamisliti da će Ukrajina biti u stanju tako se efikasno odupirati. Davali smo i dajemo kako bi agresija bila zaustavljena. Ulaskom Švedske i Finske NATO je još jači i te će države dati doprinos pobjedi Ukrajine. Ukrajinci se bore za sve nas. Predsjednik Biden neće odustati, dogovara se s obje strane stranačkog spektra kako bi što prije osigurao sve ono što je nužno Ukrajini."

Trump, ako pobijedi, najavljuje nezamislivo: povlačenja SAD-a iz koncepta zajedničke sigurnosti u Europi. Je li to, prema vašemu mišljenju, moguće?

"Neću uopće nagađati o ishodu predsjedničkih izbora u SAD-u. Ali ću vam reći da NATO nikad nije bio jači pred obilježavanje 75. obljetnice s dvije nove članice. Švedskom i Finskom. Zato ne vjerujem da ijedna osoba može slomiti savez."

Potražite novi broj magazina Express na svim kioscima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina