Hrvatska započela pregovore o pristupanju u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Hrvatska započela pregovore o pristupanju u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj

Hrvatska započela pregovore o pristupanju u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj

Po njegovim riječima, tijekom godina Hrvatska je postala jedan od najbližih partnera OECD-a i trudi se uskladiti svoju politiku sa standardima i najboljim praksama te organizacije

VIDEO

Hrvatska je službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), objavio je u petak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Objavljujemo da smo na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika OECD-a Ulrikom Vestergaardom Knudsenom i službeno započeli pregovore", rekao je ministar koji je sudjelovao na sastanku premijera Andreja Plenkovića i Knudsena u Banskim dvorima.

"Ovo je za nas povijesni trenutak danas... nakon pristupanja šengenu, nakon ulaska u eurozonu ovo će doista biti 'šlag na torti'", istaknuo je on u izjavi za novinare.

Saborska oporba: Grlić Radman loš je i nekompetentan ministar
Saborska oporba: Grlić Radman loš je i nekompetentan ministar

Knudsen se složio s njim da je riječ o povijesnom trenutku i rekao je da Hrvatska to čini kao bi stvorila bolji život za svoje građane.

"Ovo je danas stvarno povijesni dan. Čekali smo ovaj tenutak prilično dugo, a on je uslijedio nakon važne odluke Vijeća OECD-a 25. siječna ove godine a zatim i ministarskog sastanka prije nešto manje od mjesec dana kada je konačno dogovoreno otvaranje pristupnih pregovora s pet zemalja, među kojima s Hrvatskom."

Po njegovim riječima, tijekom godina Hrvatska je postala jedan od najbližih partnera OECD-a i trudi se uskladiti svoju politiku sa standardima i najboljim praksama te organizacije.

"Niz projekata je već proveden u cilju donošenja boljih politika za bolji život, što je i OECD-ov moto, za hrvatske građane", istaknuo je.

Vlada je osnovala međuresorsku skupinu za pristupanje kojoj je na čelu Grlić Radman, a u kojoj su predstavnici vlade, ministarstava te javnih tijela.

Proces pristupanja može poduprijeti nacionalni program reformi i pomoći zemlji da brže ostvari vlastite ciljeve kao što su poticanje trgovine i ulaganja, poticanje inovacija, smanjenje nejednakosti, poboljšanje poreznog sustava, poboljšanje učinkovitosti javne uprave i unapređenje učinkovitosti politika obrazovanja, zdravstva i tržišta rada, istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatska će dobiti priliku za razmjenu najboljih praksi s najrazvijenijim državama svijeta na nizu područja, od gospodarske politike do zaštite okoliša, dodao je.

Po njegovim riječima, članstvo u OECD-u jasno je priznanje da zemlja poštuje najviše globalne standarde, da je predana vrijednostima demokracije i vladavine prava, da poštuje načela otvorene i transparentne tržišne ekonomije i da zajedno s drugim državama članicama dijeli zajednički cilj o održivom gospodarskom rastu.

Grlić Radman: 'Mi smo spremni pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu'
Grlić Radman: 'Mi smo spremni pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu'

"Optimistični smo glede pristupnog procesa. Dug je posao pred nama, međutim Hrvatska ima znanje, iskustvo i kapacitet voditi taj proces i vjerujem u naš uspjeh", zaključio je Grlić Radman.

Hrvatska je dobila pozivnicu za otvaranje pregovora 25. siječnja, a na završnom sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj na ministarskoj razini, održanom 10. lipnja, države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...