Obavijesti

News

Komentari 26

Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja

Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja
2

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske

VIDEO

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u četvrtak je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Pokretanje videa...

01:17

Jedan je hrvatski vojnik poginuo, a dvojica su ranjena u srijedu ujutro u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

Josip Briški (27) prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike
Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je ministarstvo obrane.

Ministar Damir Krstičević i načelnik glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom misije, generalom Austinom Scottom Millerom o intenzivnim pripremama za transport poginulog vojnika i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku.

Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika
Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika

U četvrtak će u Afganistan krenuti tim ministarstva i oružanih snaga kako bi posjetio ozlijeđene vojnike i pružio potporu ostalim pripadnicima hrvatskog kontingenta.

Knjiga žalosti za vojnika Josipa Briškog otvorena u MORH-u

U Ministarstvu obrane u četvrtak je otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.

Zagreb: Otvorena Knjiga žalosti za preminulog pripadnika Hrvatske vojske

U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

“Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika“, napisao je ministar Krstičević u knjigu žalosti.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i general Šundov.

Preminuo hrvatski vojnik kojeg je u Kabulu napao bombaš...
Preminuo hrvatski vojnik kojeg je u Kabulu napao bombaš...

"Današnji dan počeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu“, istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

"Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je.

U Knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Detalji napada: Bombaš se u naše vojnike zabio na motoru
Detalji napada: Bombaš se u naše vojnike zabio na motoru

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support",  preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.