Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Hrvatske šume su raskinule ugovore o prodaji sa 20 tvrtki

Hrvatske šume raskinule su 20 ugovora o prodaji ogrjevnog drveta i drvne sječk s kogeneracijskim tvrtkama zbog neispunjavanja ugovornih obveza. Najavili sui natječaj na kojem se će ponuditi ta sirovina novim kupcima

sume
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
4 komentara

Uprava Hrvatskih šuma u priopćenju navodi kako je obavijestila kupce da se 20 krovnih ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drveta radi proizvodnje električne i/ili toplinske energije smatra raskinutim, jer tvrtke potpisnice nisu dostavile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u ugovorenim rokovima.

Radi se o višegodišnjim ugovorima koje je bivša uprava društva sklapala u razdoblju od 2010. do 2016. godine, a njihova vrijednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosi 1,16 milijardi kuna.

Time će se samo u ovoj godini osloboditi 265 tisuća tona vrijedne sirovine za nove kupce, za što će Hrvatske šume raspisati natječaj najkasnije u roku od 15 dana, kaže se u priopćenju.

- Hrvatske šume kao državna tvrtka moraju štititi nacionalne interese i upravljati resursom s pažnjom dobrog gospodara. Uz to, učinkovitija upotreba sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca jedna je od obaveza koju je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, što je bio dodatan razlog zbog kojeg smo odlučili raskinuti naslijeđene ugovorom - rekao je predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

'Velik dio toplinske energije "rasipa se u zrak"

Kako je naveo, u njima između ostalog nije bilo propisano da kupac mora dostaviti dokaze o ostvarenju prijavljene energetske učinkovitosti kogeneracijskog postrojenja, zbog čega se velik dio toplinske energije danas "rasipa u zrak", umjesto da se iskoristi za sušenje pilanskih proizvoda, u staklenicima ili za grijanje stambenih zgrada.

Jakupčić naglašava da je jedan od najvažnijih ciljeva Uprave Hrvatskih šuma raščišćavanje zatečenih poslovnih odnosa i izgradnja transparentnih i održivih kriterija, kako bi se vrijednim resursom gospodarilo na najbolji mogući način.

Dosadašnji ugovori su bili nepovoljni i zbog zajamčene fiksne cijene robe tijekom cijelog razdoblja trajanja ugovora (14 godina) dok je istovremeno za sve ostale kupce cijena podložna promjenama na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju.  Time se privilegiralo vlasnike kogeneracija budući da podaci Eurostata govore kako je cijena drvne sječke u 2015. godini bila 75 posto viša nego u 2005. te je nastavila rasti.

Stoga će novi natječaj propisivati ukupnu godišnju učinkovitost postrojenja, indeks razvijenosti područja na kojemu postrojenja posluju, broj novozaposlenih, način korištenja toplinske energije, kao i račune za isporučenu električnu energiju kako bi se znalo tko radi i koliko proizvodi, poručuju iz Hrvatskih šuma.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message