Obavijesti

News

Komentari 49

Hrvatski Dr. Dolittle: 'Životinje i ja govorimo istim jezikom...'

Hrvatski Dr. Dolittle: 'Životinje i ja govorimo istim jezikom...'
21

Kod mene strah ne postoji. na Brijunima sam tako postao toliko blizak sa slonovima da sam ih hranio izravno u usta. To inače ne dopuštaju nikome, govori nam veterinar Branimir Reindl...

VIDEO

Ne mogu ni nabrojiti koliko sam se puta doveo u životnu opasnost kad sam radio ili spašavao divlje životinje. Ali to je isto kao kad vozača Formule 1 pitate je li ikad riskirao svoj život. To je moj poziv i o tome ne razmišljam, dobrobit životinje uvijek mi je na prvome mjestu, rekao nam je veterinar Branimir Reindl iz Novoselca.

Uz kolegu Vedrana Slijepčevića nedavno je našao i spasio afričkog servala kojeg su još u studenom primijetili u šumi u Turopolju.

POGLEDAJTE VIDEO:


Pokretanje videa...

01:16

Afrički predator jeo mu je iz ruke

- Lovili smo ga devet dana. Već je peti dan jeo hranu koju smo mu ostavljali, a nakon što smo ga ulovili, odmah mi je jeo iz ruke - ispričao nam je.

Već sljedeću večer servala Johnnyja vratio je njegovim slovenskim vlasnicima, koji su bili presretni što se vraća kući. Da su ga ostavili u divljini, uginuo bi od zime ili nedostatka hrane.

- Nasreću, spasili smo ga - kaže Reindl, koji ima impresivan životopis.

- Radio sam na raznim wildlife projektima, surađujem sa zoološkim vrtovima u cijelom svijetu, a radio sam i s nacionalnim parkovima te parkovima prirode. Specijaliziran sam za divlje životinje, pa sam uvijek na listi brzog biranja kad se nešto dogodi - kaže.

Prve fotke turopoljske 'zvijeri': Kod mene je doma, jede iz ruke
Prve fotke turopoljske 'zvijeri': Kod mene je doma, jede iz ruke

Ipak, posao iz snova bio mu je rad na Brijunima, gdje je radio kao stručni voditelj. Ističe da nema straha od divljih životinja, što to mu omogućuje da s njima komunicira posebnim jezikom i vrlo se brzo sprijatelji.

- Na Brijunima sam postao blizak sa slonovima. Hranio sam ih izravno u usta, što slonovi ne dopuštaju svima - kaže Reindl.

'Živim da bih pomagao'

Zbog izostanka straha mnogo se puta ozlijedio u akcijama spašavanja životinja.

- Bilo je tu ogrebotina, natučenja, modrica, ali nasreću, nikad ništa ozbiljnije od toga. Kad se, recimo, jelen zamota u žicu i trebamo ga spasiti, misija mi je napraviti to što brže i što manje bolno za njega. Sebi sam zadnji na listi prioriteta - kaže.

Ljubav prema životinjama usadio mu je otac koji je na farmi uzgajao pse i konje.

- Odrastao sam sa životinjama i tu mi se razvila senzibilnost prema njima. Kasnije sam počeo jahati pa sam dobio interes i za velike životinje, a na fakultetu sam odlučio specijalizirati se za divlje - kaže.

Od svih životinja najbliže su mu ptice grabljivice, kojima se bavi zadnjih 18 godina.

- Na ranču držim sovu i jastrebove. S njima sam se počeo baviti sokolarenjem, a svake godine sudjelujemo na raznim festivalima - ispričao nam je.

Nakon 6 mjeseci lutanja serval Johnny se vraća vlasnicima...
Nakon 6 mjeseci lutanja serval Johnny se vraća vlasnicima...

Konji, psi, papige, ribice...

Reindl ima i dvoje djece, kojima je uspio usaditi ljubav prema životinjama.

- Od prvog dana i kći i sin sudjeluju u našem životu ovakvom kakav je. Sve naše životinje, kada dođu k nama kao bebe, odrastaju s nama u kući, a tek ih kasnije puštamo van. Djeca puno pomažu, ne boje se i vrlo su odgovorna. Hrane ih, čiste za njima, vode ih u šetnju. Sve što treba. Nadam se da će tu ljubav i oni prenijeti svojoj djeci - kaže.

U planu mu je otvoriti zoološki vrt, zbog čega je s obitelji kupio ranč na periferiji Zagreba, koji zajedno uređuju.

- Ideja je da dovedemo koze, ovce i ostale domaće životinje kako bismo, prvenstveno djeci, pokazali kako to sve uživo izgleda. Žalosno je da nam danas djeca misle da je krava ljubičaste boje s reklame za čokoladu. Čak ni djeca sa sela ne znaju kako izgledaju neke domaće životinje - kaže.

Ali to mu nije jedina ideja.

- Kupili smo veliki ranč i imamo puno prostora za realizaciju terapijskog jahanja ili terapije sa psima. Čovjek kroz kontakt sa životinjom može održati kontakt s prirodom, opustiti se i smiriti se. Zbog današnjeg tempa života, ured - stan, i nikakvog boravka u prirodi ljudi konstantno žive u stresu i nemaju vremena ni prostora opustiti se. To bih im volio pružiti na svojoj farmi - kaže.

Od životinja se trenutačno na ranču nalaze konji, psi, mačke, zečevi, papige, sova, jastrebovi, kornjače i ribice, ali uskoro ih stiže još.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa