Obavijesti

News

Komentari 238

Hrvatski predsjednici rekorderi podijelili 748.564 odlikovanja

Hrvatski predsjednici rekorderi podijelili 748.564 odlikovanja
3

NITKO KAO JOSIP BROZ TITO: Tuđman, Josipović i Mesić i sami su primali odlikovanja. Međutim, nisu dostigli Tita, vlasnika 104 strana i 20 domaćih ordena

VIDEO

Svi su oni i sami dobivali odlikovanja. Domaća i strana. Strana su dobivali tijekom posjeta. Dodjela između država obično je ravnomjerna, govori nam Boris Prister, muzejski savjetnik u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Što se domaćih tiče, otkako je hrvatske države tri predsjednika podijelila su 748.564 odlikovanja, medalje i priznanja. Neka su dobili dužnosnici, vojnici, a neka civili. Jedne su dijelili Hrvatima, a druge strancima.

Najviše hrvatsko odlikovanje - Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom - mogu dobiti jedino hrvatski ili strani predsjednici ili predsjednice.

- Dobili su ga naši dosadašnji predsjednici i sigurno će ga dobiti i novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović - govori nam Prister.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako u Hrvatskom povijesnom muzeju postoji zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka. Iako posjeduju mnoge strane, ondje, nažalost, nisu svi domaći ordeni.

- Kad smo opremali zbirku, IKOM nam je izašao u susret i darovao nam primjerke nižih odlikovanja, koje su oni izrađivali. Viša odlikovanja, velerede, tada je izrađivala Radionica primijenjenih umjetnosti na zagrebačkom Trgu maršala Tita, odnosno Kazališnom trgu, te smo i njih tražili da nam pomognu u opremanju. Nažalost, nisu mogli. Rekli su kako izrada pojedinih takvih ordena košta i do 16.000 kuna - objasnio je muzejski savjetnik.

Kaže kako su ona često izrađena od zlata i srebra, a ponekad i optočena dragim kamenjem.

Vlasnik takvih, vrlo vrijednih odlikovanja bio je i Josip Broz Tito.

- On je najodlikovaniji na našim prostorima. Nijedan naš predsjednik nije ga uspio dostići. Tito je primio 104 strana i dvadeset domaćih odlikovanja. Taj broj nitko ne može dostići. Titova zbirka je danas u Beogradu. Takvi ordeni znaju vrijediti i stotine tisuća kuna - govori nam Prister. Prisjetio se i kako je predsjednik Stjepan Mesić, tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, dobio posebno britansko priznanje - insigniju Velikoga Križa Reda Svetoga Mihaela i Svetoga Jurja.

Hrvatska ima 18 odlikovanja i priznanja - velered kraljice Jelene, Petra Krešimira IV., kralja Dmitra Zvonimira, redove kneza Trpimira, Branimira, red Danice hrvatske... A postoje i četiri medalje - za sudjelovanje u određenim vojno-redarstvenim operacijama te pojedincima za iznimne pothvate. 

Sve ih dodjeljuje hrvatski predsjednik. Iznimka je kad se odlikovanje dodjeljuje samom predsjedniku. Dodjelu tada preuzima Hrvatski sabor. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman primio je najviše državnih odlikovanja. U jednome danu, 1995. godine, dobio ih je devet te sve četiri medalje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 238
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.