Obavijesti

News

Komentari 4

Hrvatski sabor: U slobodnim govorima o autocestama, sucima, lokalnim temama

Hrvatski sabor: U slobodnim govorima o autocestama, sucima, lokalnim temama

Saborski zastupnicu u ponedjeljak su se u slobodnim govorima na početku sjednice dotaknuli raznih tema, od lokalnih do nacionalnih, kritizirajući vlast za propuste

VIDEO

Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) prigovorila je zbog radova na autocestama usred turističke sezone, kao i zbog gužvi na naplatnim kućicama jer još uvijek nije uveden elektronički sustav naplate.

Za uvođenje elektroničkog sustava Hrvatska je dobila europska sredstva i trebao je biti u funkciji do kraja prošle godine, kazala je Martinčević i pozvala nadležno ministarstvo da ga odmah uvede.

Nezavisnoj zastupnici Karolini Vidović Krišto zasmetala je "klevetnička kampanja pojedinih medija" protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića nakon što je razriješio suce Damira Kosa i Marina Mrčelu njihovih funkcija unutar Vrhovnog suda.

„Da su suci Mrčela i Kos opće suci jest poraz za pravdu i uvreda svim temeljnim vrijednostima Europske unije”, ocijenila je Vidović Krišto navodeći da je riječ o osobama koje su karijere sudaca započele kao „perspektivni komunistički izvršitelji”.

„Ti ljudi nemaju profesionalne etičnosti – oni su jednostavno izvršitelji moćnika, neovisno kako se ti moćnici zvali”, kazala je.

Pulski Muzil propada

Istovremeno, dodala je, na stup srama pribija se sudac Dobronić koji je sucem postao 1996. godine, koji nije imao „komunističku socijalizaciju”, te je presudom u slučaju Franak dokazao da za njega ne postoje moćnici, već zakoni.

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić ukazao je na propadanje državne imovine, konkretno pulskog poluotoka Muzila, koji se prostire na 180 hektara.  Istaknuo je da je prošlo 15 godina otkad je to područje napustila vojska, a od 2007.godine ta površina zjapi prazna i propada.

„Riječ je o području koje može upiti preko milijardu kuna investicija, nova radna mjesta, turističke i kulturne sadržaje od kojih bi svi imali koristi, od stanovnika preko gradske uprave do države”, kazao je Lerotić prozvavši državu da nije ništa učinila kako bi to područje stavila u funkciju .

„Iz svega je jasna poruka države Puležankama i Puležanima - od Muzila nema ništa, barem ne u sljedećih deset do petnaest godina”, kaže Lerotić.

Marina Miletića (Klub zastupnika Mosta) muči što su se restrikcije uvedene Rusiji prelile na hrvatske građane kroz inflaciju.

„Nije mi jasno nad kime su tu uvedene restrikcije i tko je tu 'fasovao'”, rekao je Miletić.

Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih građana

Hrvatski sabor nastavlja 11. sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana kojima se omogućava da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Sabor idući tjedan odlazi na odmor: Prije dvomjesečne stanke imat će hrpu posla
Sabor idući tjedan odlazi na odmor: Prije dvomjesečne stanke imat će hrpu posla

Izmjenama također dijete do navršenih 12 godina više neće morati biti nazočno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave. 

PRATITE UŽIVO: 

Mlinarić (DP) pozvao Jandrokovića na štrajk glađu dok premijer ne odgovori

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) zatražio je u ponedjeljak odgovor od premijera Andreja Plenkovića kada će Hrvatska tužiti Srbiju zbog odštete za zatočenike srbijanskih logora, a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da štrajkaju glađu ispred Vlade dok im premijer ne odgovori.

„Pozivam Jandrokovića da u ponedjeljak u 9 ujutro on i ja štrajkamo glađu ispred Vlade da premijer odgovori na pitanje koje muči na desetine tisuća ljudi, koji umiru u prosjeku s 53 godine“, rekao je Mlinarić u saborskom govoru na slobodnu temu.

Podsjetio je pritom kako je to pitanje premijeru postavio prije tri mjeseca, no odgovor još nije dobio.

Vlada i premijer još uvijek ignoriraju moj upit, ali i požurnicu predsjednika Sabora, kazao je Mlinarić dodavši kako je to „omalovažavajuće za Sabor, a uvredljivo i ponižavajuće za sve hrvatske logoraše, od kojih su mnogi već otišli na onaj svijet“.

„Premijera ponovno pozivam da mi odgovori i iskazujem možda naivno nadanje da njegova šutnja nije posljedica straha od moguće reakcije koalicijskog partnera SDSS-a ili briga za europsku budućnost Vučićeve Srbije“, rekao je zastupnik DP-a.

Raukar: Ako se ne pokrenemo Jadran bi mogao biti bara

Urša Raukar Gamulin (ZLB) upozorila je da se u Hrvatskoj ne govori dovoljno o klimatskim promjenama koje se tiču mora, unatoč zabrinjavajućim pokazateljima.

Vijest da je početkom srpnja na Mljetu izmjerena temperatura mora od 30 stupnjeva, a u Splitu od 28, morala bi nas ozbiljno zabrinuti i pokrenuti konkretnu akciju protiv klimatskih promjena i zagrijavanja Jadrana, istaknula je navodeći da je unatrag 20 godina prosječna temperatura Jadrana porasla za jedan i pol stupanj.

Ako se hitno i odlučno ne okrenemo mjerama, ako se lokalne jedinice i sami građani ne budu brinuli za obalu i more, prijeti opasnost da Jadran za 10 do 20 godina postane bara, naglasila je.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) upozorava da globalna ekonomska kriza, pandemija, inflacija i rat u Ukrajini donose veću razinu ekonomske nejednakosti i siromaštva, a kod nas je stopa rizika od siromaštva već na 30 posto.

Hajdaš-Dončić: Univerzalni temeljni dohodak

Stoga se pita je li vrijeme za novi društveno-ekonomski hrvatski konsenzus, bi li se moglo pričati o univerzalnom dohotku? Neke zemlje EU-a, poput Finske, Njemačke i Španjolske, uvele su jednu od inačica univerzalnog temeljenog dohotka.

Španjolska vlada je prije godinu i pol za 850 tisuća kućanstava uvela novčanu naknadu od tisuću eura, podsjetio je Hajdaš Dončić i naglasio da taj dohodak mora biti pravo svih, a osobito onih najugroženijih, da mogu preživjeti ovu i početak iduće godine, jer svi nagovještaju recesiju.

Dario Zurovec (Fokus) kaže da je Hrvatska uvela euro, no još nije riješila „švicarce“. Šokiran sam koliko to sporo i inertno djeluje, dodaje, javili su mi se sugrađani da im neke stvari nisu riješene iako se vuku od 2014.

Pozvao je Vrhovni i Ustavni sud te zastupnike da podrže sto tisuća građana koji su zbog „švicarca“ u ogromnim problemima.

Mario Kapulica (HDZ) ističe da globalna kriza neće stati, nego će se produbljivati pa je stoga važno da i zastupnici šalju poruku ozbiljnosti, dosljednosti i staloženosti u traženju najboljih rješenja.

Dalija Orešković (Centar) pobrojala je više pitanja na koja bi trebali odgovoriti HDZ i premijer.

Ova vlast je, kaže, dužna predočiti sve ugovore, memorandume i prešutne dogovore koji sklopljeni s MOL-om, trebaju dati jasan i uvjerljiv odgovor kako misle u uvjetima galopirajuće svjetske krize zaštiti hrvatske energetske interese, jesu li hrvatske vlasti u razdoblju u kojem je Martina Dalić bila ministrica financija, odnosno gospodarstva, a njen muž član Uprave Ine doista poduzele sve da zaštite hrvatske interese itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi