Obavijesti

News

Komentari 63

Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 mil. kuna

Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 mil. kuna

Regulator HAKOM je kaznio HT jer nije poštovao zakon i dostavio cjenike po kojem su prodavali usluge korisnicima. HT kaže da je visina kazne neprimjerena prekršaju i razmatraju daljnje pravne korake

VIDEO

Hrvatski telekom pravomoćnom presudom je kažnjen i mora platiti kaznu od čak 28,1 milijun kuna. Pravomoćnu presudu je donio Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Najveća je to kazna koja je dosad izrečena nekom telekomunikacijskom operateru u Hrvatskoj.

HT je kaznio regulator HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) jer im nije dostavio maloprodajne cijene koje je HT usvojio i po kojima je prodavao usluge. U HAKOM-u su nam neslužbeno potvrdili presudu, a trebali bi detalje objaviti na svojim internetskim stranicama tijekom dana. HT kao najveći i i najjači telekom koji kontrolira i ključnu infrastrukturu mora regulatoru dostavljati cjenike baš kako ne bi prodavao svoje usluge po cijenama koje su niže od troškova (damping) i tako na netržišni način dobivao nove korisnike.

Cilj takvih zakonskih odredbi je potaknuti fer tržišno natjecanje pod jednakim uvjetima. Kako smo neslužbeno saznali, HAKOM smatra da je HT u raznim paketima išao s damping cijenama, a cijene nisu dostavili regulatoru na provjeru, ali i kako bi one bile javno objavljene i dostupne svima.

HT-ova praksa mimo pravila je počela u ljeto 2015. godine i trajala je do proljeća 2016. godine. Prva presuda Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu je donesena u travnju ove godine. Sud je dobio dokumente o desecima privatnih korisnika kojima su prodane razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Hrvatski telekom se žalio, ali Visoki prekršajni sud je odbacio njihovu žalbu. HT je među ostalim tvrdio da su već kažnjeni za istu stvar s 50.000 kuna, pa da im se ne može suditi dva puta za isto. HT je tvrdio i da su cijene za usluge utvrđene primjereno, nisu niti pretjerano niske niti netržišno niske i nije nastala šteta za krajnje korisnike. Smatrali su i da je sud pogriješio tumačeći zakone i izvodeći dokaze. Žalili su se i na visinu kazne za koju smatraju neprimjerenom i pogrešno određen. Njihovi argumenti nisu prihvaćeni i presuda je postala pravomoćna u svibnju.

Kako je određena kazna od 28,1 milijun kuna? Po Zakonu o elektroničkim komunikacijama su za ovaj prekršaj mogli biti kažnjeni i barem dvostruko većim iznosom – 56 milijuna kuna. Naime, kazne se određuju kao postotak prihoda i za ovaj prekršaj je propisana kazna od jedan do pet posto prihoda. Jedan posto prihoda je 56,2 milijuna kuna HT-a u 2016. godini. Općinski prekršajni sud je odredio pola minimalne kazne jer je uzeo je kao olakotnu okolnost što HT nije prije bio kažnjavan. Visoki prekršajni sud je utvrdio da su ispravno postupili.

HT smo pitali planira li platiti kaznu ili će pokušati osporavati presudu na višim sudovima, te također zašto nisu cijene prijavili HAKOM-u i jesu li imali dampinške cijene, te smatraju li da su pričinili štetu korisnicima i tržišnom natjecanju. Njihov odgovor donosimo u cijelosti.

"U Hrvatskom Telekomu smo tek zaprimili presudu i analiziramo daljnje pravne korake. U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom." navode u pisanom odgovoru za 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik