Obavijesti

News

Komentari 177

Hrvatski Telekom najavio moguće povećanje cijena usluga, oglasili su se i iz A1

Hrvatski Telekom najavio moguće povećanje cijena usluga, oglasili su se i iz A1

Zbog gospodarske situacije i inflacije moguće je povećanje cijena usluga HT-a, navodi taj teleoperater na svojim stranicama i objašnjava što to znači za njihove korisnike. Oglasili su se i iz A1 Hrvatska

VIDEO

Hrvatski Telekom na svojim je web stranicama najavio prilično izgledno povećanje cijena svojih usluga, o čemu su obavijestili i korisnike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatski telekom diže cijene zbog inflacije 01:11

Kako navodi HT, idući ponedjeljak (9. siječnja) dopunit će Opće uvjete poslovanja vezano uz usluge te će se ista odnositi na "eventualne izmjene cijena usluga zbog inflacije, a promjene će stupiti na snagu u prvoj polovici 2023. godine."

- Svjesni smo da inflacija utječe na svakoga te smo uveli određene mjere kako bi se ona što manje odrazila na cijenu naših usluga - stoji na webu HT-a uz četiri ključne informacije za korisnike:

1. Uvodi se mogućnost usklađenja naših cijena s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

2. Ograničit ćemo podizanje cijena do maksimalno 10 % godišnje. Tako ćemo osigurati da ako stopa inflacije bude i veća od 10 %, eventualne izmjene naših cijena ne prelaze taj postotak.

3. Ako želite, svoje usluge možete raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti/popuste koje ste imali u sklopu usluge. To možete napraviti u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac koji ste primili u siječnju.

4. Ako dođe do usklađivanja cijena s inflacijom, informirat ćemo vas na vrijeme, a najkasnije 30 dana prije nego što nove cijene stupe na snagu. U tom trenutku nećete imati pravo raskinuti svoje usluge bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora.

Telekomi i u 2023. nastavljaju s ulaganjima u mrežu, očekuju dobre rezultate zbog Schengena
Telekomi i u 2023. nastavljaju s ulaganjima u mrežu, očekuju dobre rezultate zbog Schengena

HT dodaje kako se navedena dopuna neće primjenjivati na korisnike Halo Super 30 korisničkog paketa i MAXnet mini usluge, te na korisnike koji ostvaruju popuste temeljem HT-ovog cjenika Popusti za posebne kategorije korisnika.

Razlozi povećanja - inflacija i kriza

- Uslijed trenutne gospodarske situacije, dolazi do usklade cijena svih proizvoda i usluga s obzirom na to da troškovi proizvodnje i pružanja usluga značajno rastu kako za privatni, tako i za poslovni sektor. 17. siječnja, Državni zavod za statistiku objavit će godišnji prosječni indeks inflacije za 2022. godinu sukladno kojem telekom operateri, u roku od 90 dana od objave navedene stope, imaju mogućnost prilagodbe cijena maksimalno za postotak godišnje prosječne stope inflacije. Hrvatski Telekom ograničit će dizanje svojih cijena na maksimalno 10% godišnje, neovisno o tome hoće li indeks inflacije biti viši od navedenog iznosa. S takvim transparentnim ograničenim maksimalnim iznosom povećanja zaštitit ćemo sve naše korisnike.

Što ako ste uzeli mobitel na ugovor?

- U slučaju da ste u ponudi Hrvatskog Telekoma kupili mobilni uređaj uz popust (jednokratno plaćanje ili na rate) te želite napustiti Hrvatski Telekom prije isteka 24 mjeseca od kupnje uređaja imate pravo na raskid bez plaćanja pogodnosti za uređaj u za to predviđenom roku (dva mjeseca nakon primitka obavijesti uz račun za prosinac koji ste primili u siječnju). Ukoliko ste uređaj kupili na rate, potrebno je podmiriti sve preostale rate za uređaj sukladno ugovorenom otplatnom planu. Nakon 9.3.2023. raskid ugovora bez plaćanja naknade za ostvarene pogodnosti neće biti moguć - stoji u obavijesti HT-a.

Što smo najviše guglali 2022.? Nogomet je u vrhu, ali nije prvi u svijetu. Hrvate brine rat...
Što smo najviše guglali 2022.? Nogomet je u vrhu, ali nije prvi u svijetu. Hrvate brine rat...

HT navodi da se inflacijska klauzula primjenjuje na sve postojeće i nove ugovore. Počevši od 9. siječnja 2023. godine, svi novi ugovori također će uključivati ovu klauzulu (primjenjuje se na ugovore sa i bez obveznog trajanja ugovorne obveze).

Kad kreće i za koliko će povećati cijene?

- Nakon objave prosječnog godišnjeg indeksa inflacije za 2022. godinu (predviđenog za 17. siječnja 2023. godine) postoji period od 90 dana u kojem Hrvatski Telekom treba donijeti odluku o mogućnosti usklađenja svojih cijena s inflacijom i primijeniti usklađene cijene na korisnike. Hrvatski Telekom će u slučaju primjene inflacijske klauzule i dizanja cijena, sve svoje korisnike obavijestiti minimalno 30 dana prije izmjene cijena svojih usluga putem SMS-a ili pisane obavijesti - navodi HT.

Ima li penala za raskid ugovora?

- Postojeći korisnici imaju pravo na raskid ugovora zbog uključivanja inflacijske klauzule u postojeće ugovore od dva mjeseca nakon primitka obavijesti uz račun za prosinac koji dolazi siječnju. Ukoliko naknadno dođe do povećanja cijena uslijed usklađivanja sa stopom inflacije, nećete imati pravo na raskid ugovora bez naknade budući da je u tom trenutku inflacijska klauzula postala sastavni dio vašeg ugovora. Primjena novih Općih uvjeta s uključenom inflacijskom klauzulom za sve nove korisnike kreće s 9. siječnja 2023. godine.

Nove Opće uvjete korištenja i Specifikacije usluga HT će 9. siječnja objaviti OVDJE.

O mogućim poskupljenjima oglasili se i iz A1

- Sukladno Zakonu o obveznim odnosima i stručnom mišljenju HAKOM-a, A1 Hrvatska je svim korisnicima usluga uz mjesečni račun za prosinac 2022. poslala obavijest o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja. Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu. Temeljem ovakve izmjene općih uvjeta poslovanja korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez naknade u roku od dva mjeseca od dana primitka obavijesti. U ovom trenutku A1 Hrvatska još uvijek nije donijela konačnu poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. U slučaju da A1 Hrvatska odluči koristiti tu mogućnost, obavijestit će svoje korisnike najkasnije 30 dana prije primjene novih cijena - navode iz A1 Hrvatska.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"