Obavijesti

News

Komentari 44

Hrvatsko čudo za borbu protiv terorista: 'Ima balistički štit i sustav nikad viđen u svijetu'

Hrvatsko čudo za borbu protiv terorista: 'Ima balistički štit i sustav nikad viđen u svijetu'
6

Hrvatska firma DOK-ING predstavila je na Enforce Tac sajmu u njemačkom Nurembergu stroj za specijalne jedinice kakav ne postoji u Europi. Radi se o MV-3 protuterorističkom navalnom vozilu

VIDEO

Ovo je jedinstveni robotski sustav u svijetu, a namijenjen je za obavljanje protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi, rekao je Dino Išasegi, voditelj hrvatske firme DOK-ING, nakon predstavljanja protuterorističkog navalnog vozila MV-3.

DOK-ING je svoje vozilo predstavio na Enforce Tac sajmu u njemačkom gradu Nurembergu.

Iz hrvatske firme kažu kako je to nikad viđen inovacijski iskorak u svijetu protuterorizma. Ovaj multi-funkcionalan stroj je namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim & anti-terorističkim postrojbama policije i vojske.

- Na Enforce TAC sajam došli smo kako bismo predstavili svjetskom tržištu naš najnoviji robotski sustav – MV-3 Hystrix. MV-3 sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično. DOK-ING-ov inovativni sustav privukao je veliku pozornost posjetitelja te je impresionirao svojim tehničkim i taktičkim mogućnostima u rješavanju potencijalnih intervencija visokog rizika. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana - rekao je voditelj DOK-ING-a.

Ima devet kamera, može nositi 700 kila opreme

Alenko Ribić, nekadašnji pomoćnik za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, sadašnji vanjski suradnik DOK-ING-a, objasnio je o kakvom se vozilu radi i kakve sve ima mogućnosti.

- Protuterorističke intervencije predstavljaju značajnu prijetnju taktičkim timovima upravo zbog ograničenja osobne balističke zaštite te je upravo ovaj višenamjenski stroj nastao temeljem analiza provedbenih antiterorističkih strategija i naučenih lekcija. MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava s ili bez taktičkog tima što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima.

- Ukoliko stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima (specijalnih, interventnih i sl postrojbi), stroj ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sistemom od 9 kamera i 2 LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatni alatima, a ima i detektore određenih plinova (primjerice butan, propan itd). Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo.

Balistički štit iznimno visoke zaštite

- Sve ove opcije se koriste i s taktičkim timom na stroju na koji može stati tim od 8 ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Dok je taktički tim na stroju, enormna prednost je upravo balistička zaštita za ljudstvo, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV. čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda. Uvođenjem protuterorističkog navalnog vozila MV-3 u operativni sustav specijalnih postrojbi, značajno će se podignuti njihova taktička sposobnost, smanjiti vrijeme izvođenja operacija i, ono najvažnije, povećati razina zaštite pripadnika taktičkih timova prilikom intervencija - rekao je.

Za potrebe ovog sajma, zbog iznimno velikog interesa za strojem uoči sve češćih dojava o terorističkim napadima, DOK-ING je u Njemačku poslao tim sastavljen od 14 vrhunskih stručnjaka, inovatora ideje o stroju, inženjera koji su radili na stroju te prodajni tim. Upravo zbog svih multi-funkcionalnosti stroja MV-3, u DOK-ING-u, dobitniku brojnih svjetskih priznanja i nagrada iz područja inovativnosti i novih tehnologija, očekuju izniman interes za ovaj revolucionarni stroj.

O ENFORCE TAC SAJMU

Pripadnici sigurnosnih agencija i oružanih snaga, okupili su se u Nürnbergu kako bi razmijenili znanja, vidjeli inovacije i usluge od više od 500 izlagača iz 37 zemalja. Ovaj sajam slavi 10-u godišnjicu, a iskorak je da se po prvi put proteže na tri izložbene dvorane. Sajam je u roku od 2 dana posjetilo oko 10.000 posjetitelja.

O DOK-ING-u

DOK-ING je pionir u proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. Tvrtka je lider na međunarodnom tržištu i ima više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta. Sjedište je u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, a osim europskog ureda DOK-ING je prisutan i na sljedećim kontinentima: Sjeverna Amerika, Afrika i Azija. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je prepoznata po tome što je inovativnim pristupom promijenila industrijski krajolik te je osvojila više od stotinu međunarodnih nagrada u područjima poslovanja, inovativnosti i tehnologije. Integriranjem vlastitih inovacija i novih tehnologija, DOK-ING razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima, prvenstveno za vojnu inženjeriju, NKBR (nuklearno kemijsko biološko i radiološko), krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije