Obavijesti

News

Komentari 0

'Hrvatsko predsjedanje Unijom se jako brzo snašlo u pandemiji'

'Hrvatsko predsjedanje Unijom se jako brzo snašlo u pandemiji'
1

Brnjac je posebno istaknula brzu reakciju predsjedništva kada je u rekordnom roku na prijedlog Komisije dogovoren paket brze pomoći za ublažavanje posljedica pandemije Covida-19

Hrvatsko predsjedanje EU-om, koje završava s krajem lipnja, vrlo je brzo reagiralo na dosad nezabilježenu situaciju zbog pandemije Covida-19 i prilagodilo se nametnutim prilikama, rekla je u srijedu državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova.

- Imali smo situaciju kakva nije upamćena od Drugog svjetskog rata, ali smo se iznimno brzo snašli, organizirali neformalne video-konferencije na ministarskoj razini, Vijeće je funkcioniralo, a ja sam redovito sudjelovala na svim plenarnim sjednicama Europskog parlamenta, osim dva puta kada sam podnijela pisano izvješće - rekla je Nikolina Brnjac uoči plenarne sjednice  EP-a koja je počela u srijedu popodne.

Hrvatska s najslabijim rastom troškova rada u Europskoj uniji
Hrvatska s najslabijim rastom troškova rada u Europskoj uniji

Ovo je zadnja plenarna sjednica EP-a vrijeme hrvatskog predsjedanja. Nikolina Brnjac je delegirana ministrica zadužena za odnose hrvatskog predsjedništva s Europskim parlamentom, u kojem je predstavljala Vijeće.

Brnjac je posebno istaknula brzu reakciju predsjedništva kada je u rekordnom roku na prijedlog Komisije dogovoren paket brze pomoći za ublažavanje posljedica pandemije Covida-19 na gospodarstvo i zdravstvene sustave.

Riječ je paketu koji uključuje kreditnu liniju Europskog stabilizacijskog mehanizma, jamstveni fond Europske investicijske banke i  programu podrške za skraćeno radno vrijeme SURE, koji je ukupno vrijedan 540 milijardi eura i koji je dogovoren u travnju.

'EU je naša sudbina, ali njezin stisak ne smije biti presnažan...'
'EU je naša sudbina, ali njezin stisak ne smije biti presnažan...'

Državna tajnica Brnjac rekla je kako očekuje da će do kraja hrvatskog predsjedanja biti postignut dogovor zemalja članica o zajedničkom stajalištu o Konferenciji za budućnost Europe.

Konferencija o budućnosti Europe trebala je biti pokrenuta na dan Europe 9.svibnja, ali je zbog pandemije Covida-19 odgođena.

Europski parlament je već izglasao svoje stajalište o tome i sada se čeka na Vijeće, a nakon toga trebaju se uskladiti ta dva stajališta kako bi se konferencija pokrenula.