News

Komentari 0

Hrvatskoj još 506 milijuna eura za digitalnu tranziciju. Tramišak kaže da je proces pri kraju

Hrvatskoj još 506 milijuna eura za digitalnu tranziciju. Tramišak kaže da je proces pri kraju

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura

Panonska Hrvatska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska dobit će odvojenu alokaciju sredstava u iznosu od 506 milijuna eura za daljnja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, najavila je u petak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak otvarajući Konferenciju o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija održanoj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još je u prosincu 2020. započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Te regije su, naime, znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Osijek: Ministrica Tramišak sudjelovala na Konferenciji o industrijskoj tranziciji

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske.

- U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, čiji su sastavni dio za razdoblje 2021. - 2027. upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija - dodala je Tramišak.

Istaknula je da se radi o prilici koju vide u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, u kreiranju novih inovativnih proizvoda, usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika, pomoći start-upovima i daljnjem usavršavanju poduzetnika kroz stjecanje novih znanja i vještina.

Osijek: Ministrica Tramišak sudjelovala na Konferenciji o industrijskoj tranziciji

Navedene regije, navela je, zaostaju u nekim dijelovima u svom razvoju te je uvjerena da ih čekaju veliki izazovi prilagodbi novim gospodarskim nišama i načinima poslovanja.

Upravo u tim dodatnim financijskim sredstvima vidi mogućnost da se pomogne poduzetnicima ne samo da razvijaju svoja poslovanja unutar hrvatskih granica već da postaju konkurentniji i na globalnom tržištu.

Panonska Hrvatska ima priliku za povlačenje 200 milijuna eura upravo kroz specifično ciljane pozive. Tramišak također napominje da su sektori u koja će se u Panonskoj Hrvatskoj ulagati prehrambena industrija i poljoprivreda, informacijsko-komunikacijske tehnologije, drvna i metalurška industrija te kontinentalni turizam.

- Sve su to glavne gospodarske grane prepoznate u regionalnim lancima vrijednosti, a očekujemo i nekakav miks između samih poduzetnika u kreiranju njihovih strateških partnerstava - poručila je.

Tramišak očekuje da kroz iduće razdoblje postanu vidljivi značajniji pomaci u gospodarskom razvoju i jačanju gospodarstva Panonske Hrvatske.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavio je da će već tijekom sljedećeg tjedna biti objavljen natječaj za izgradnju središnje zgrade u IT parku površine gotovo 5000 četvornih metara, koja je izuzetno značajna za daljnji razvoj IT scene u gradu Osijeku.

Osijek: Ministrica Tramišak sudjelovala na Konferenciji o industrijskoj tranziciji

Također je najavio i objavu javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava gospodarstvenicima u iznosu od 4,5 milijuna kuna koji će biti dostupni poduzetnicima za razvoj i unaprjeđenje poslovanja s područja Osijeka.

Zamjenik Osječko-baranjskog župana Josip Miletić uvjeren je da se s novim procedurama uspjelo bolje aktivirati poduzetnike te da se može kvalitetnije planirati da bi u ovom programskom razdoblju povukli što je moguće veća sredstva za intenzivniji razvoj gospodarstva na istoku Hrvatske.