Obavijesti

News

Komentari 0

'Hrvatskoj treba potpuna promjena načina upravljanja energetskim sektorom...'

'Hrvatskoj treba potpuna promjena načina upravljanja energetskim sektorom...'

Možemo! traži „aktiviranje svih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara...

Platforma Možemo! u ponedjeljak je, referirajući se na aferu u Ini, poručila da osim smjene vlasti Hrvatska treba i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom, Saboru i Vladi platforma je uputila svoje zahtjeve.

Od Sabora traži da se održi izvanredna sjednica o upravljanju energetskim sektorom i energetskom krizom, a od Vlade da odmah proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom, količine proizvedene električne energije, rizike u nabavci plina i nafte, kao i projekcije nabavnih cijena tih energenata.

'Inflacija i krađe u Ini pokazuju da trebamo novu energetsku politiku u korist građana...'
'Inflacija i krađe u Ini pokazuju da trebamo novu energetsku politiku u korist građana...'

Od Vlade traži i da predstavi rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata, kao i mjere za pomoć gospodarstvu.

Možemo! traži „aktiviranje svih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražio da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu“.

Traži i raspravu o izmjenama zakonodavnog okvira tržišta energenata, u kojoj treba utvrditi je li za Hrvatsku i njezine građane dobro da u vremenima ekonomskog rasta na opskrbi plina zarađuju privatni opskrbljivači, a sav teret rizika cjenovnih šokova na sebe u krizi preuzima država.

Ovako Škugor ucjenjuje tvrtke: 'Sredit ću ti jeftin plin. A ti meni ciglu i crijep, nemoj zaboraviti'
Ovako Škugor ucjenjuje tvrtke: 'Sredit ću ti jeftin plin. A ti meni ciglu i crijep, nemoj zaboraviti'

„Na kraju tražimo i konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora: tržišna orijentacija pokazala se promašenom - imamo aktere na tržištu koji djeluju potpuno neregulirano, tvrtke s jednim zaposlenim i 20 tisuća temeljnog kapitala u treptaju oka zarade stotine milijuna kuna, privatne tvrtke, donedavni opskrbljivači plinom, otkazuju ugovore korisnicima jer im ih se više ne isplati opskrbljivati, a sav teret i rizik sada prelaze na javne opskrbljivače, hrpa javnog novca i novca građana prelila se u džepove tzv. investitora u obnovljive izvore energije...“, ističe Možemo!

Što biste napravili da vam sin koji radi u INA-i uplati pola 'milje': 'Kaj su nekaj fkrali?'
Što biste napravili da vam sin koji radi u INA-i uplati pola 'milje': 'Kaj su nekaj  fkrali?'

Energetika je, poručuje, strateško pitanje i pitanje opstanka i građana i gospodarstva - vrijeme je da je uzmemo pod javnu kontrolu i upravljanje.